Salatele sunt extrem de așteptate vara, când majoritatea legumelor noastre preferate se fac, dar oricând poți prepara o rețetă salată de roșii cu castraveți. Acestea sunt ușor de preparat, rapide și foarte gustoase. Un motiv bun pentru care sunt alegerea ideală în zilele călduroase. Cum să faci o salată de castraveți cu roșii excepțională?
Suntem în plin sezon estival, iar ploile pare că ne părăsesc ușor-ușor. Nimeni nu mai are poftă de mâncăruri grase sau de cele gătite prea mult. Așa că de cele mai multe ori, majoritatea apelează la cel mai simplu preparat – salatele de vară. Ingredientele sunt mai proaspete ca niciodată, iar timpul este scurt, deci nu merită petrecut în bucătărie. Mai ales când cel puțin prânzul poate să fie înlocuit cu o simplă salată.
La micul dejun, mulți aleg câteva felii unse cu o cremă de brânză sau cu avocado și un ou poșat ori o omletă. La prânz, nimănui nu-i mai pică mintea la un meniu anume, în special la ora de vârf. Printre clasicele legume ale anotimpului se află castraveții și roșiile, alături de salata verde. Sunt ieftine, extrem de gustoase, foarte sățioase și bogate în vitamine. Desigur că cei mai pofticioși ar prefera-o lângă o porție zdravănă de ceafă sau pulpă de pui și ceva cartofi sau alte legume la cuptor. Însă temperaturile ridicate te fac să reduci din grăsimi și din ingredientele grele.
Această salată nu are nevoie de prea multe ingrediente. Un dressing simplu permite ca aroma legumelor să iasă în evidență și să mențină salata ușoară și proaspătă.
Ingredientele necesare pentru salata de roșii și castraveți:
• 1 castravete mare tăiat felii
• 2-3 roșii mari tăiate în cubulețe
• ½ ceapă roșie tăiată felii
• 2 linguri de ulei de măsline
• 1 lingură de oțet de vin roșu
• sare și piper după gust
• opțional 1 lingură de ierburi proaspete pătrunjel, busuioc și/sau mărar.
În același castron în care intenționăm să preparăm salata, amestecăm împreună oțetul de vin, uleiul de măsline, ierburile, sarea și piperul.
Decojim și tăiem ceapa în felii și o amestecăm în vinegretă. Pentru a asambla salata, tot ce trebuie să facem este să feliem castraveții și roșiile, să le încorporăm cu amestecul de ceapă și vinegretă.
Se amestecă foarte bine și se pune la frigider pentru scurt timp înainte de a le servi, pentru cel puțin 20 de minute înainte de servire.
Putem să îmbogățim această rețetă de salată de roșii și castraveți, adăugând și alte ingrediente proaspete și gustoase, cum ar fi feta fărâmițată, bile de mozzarella, bucăți de avocado sau bulb de fenicul tocat. Dacă avem pâine veche, chiar și aceasta poate fi adăugată în salată.
Această salată are un gust excelent servită rece și poate fi preparată din timp. Bineînțeles că cel mai bine se prepară în ziua în care o servim dar putem să o păstrăm câteva zile și să scurgem orice sucul pe care îl lasă legumele.