Dovleceii sunt unele dintre cele mai folosite legume în perioada verii, pentru că se găsesc peste tot, au un preț accesibil și sunt foarte versatili. Indiferent că folosești dovlecei obișnuiți sau zucchini, iată câteva rețete delicioase și ușor de făcut, perfecte pentru sezonul cald!
În această perioadă, ne bucurăm din plin de savoarea fructelor și legumelor de sezon care se găsesc în piețe, dar și în grădină. Dovleceii sunt o idee excelentă pentru o masă rapidă și delicioasă de vară și te poți bucura de aroma lor fără să petreci mult timp în bucătărie, lângă aragaz. Iată câteva rețete pe care le poți prepara, pornind de la dovlecei!
Ingrediente:
Mod de preparare:
Spală bine dovleceii și taie-i în felii subțiri, fie cu un cuțit, fie cu un instrument de curățat legume, pentru a obține fâșii. Într-un bol mare, amestecă feliile de dovlecel cu sucul de lămâie, coaja rasă de lămâie, uleiul de măsline, menta și pătrunjelul. Asezonează cu sare și piper după gust și lasă salata la frigider timp de 15-20 de minute pentru ca aromele să se întrepătrundă. Servește salata rece, ca atare sau ca garnitură la un fel principal.
Vezi și: 3 rețete cu vinete, perfecte pentru vară. Sunt delicioase și ușor de preparat
Ingrediente:
Mod de preparare:
Preîncălzește cuptorul la 200°C și tapetează o tavă cu hârtie de copt. Spală și taie dovleceii în felii de aproximativ 1 cm grosime. Într-un bol, bate ouăle cu un praf de sare și piper. Într-un alt bol, amestecă pesmetul cu parmezanul, usturoiul pudră și boiaua dulce. Trece feliile de dovlecel mai întâi prin ou, apoi prin amestecul de pesmet, asigurându-te că sunt bine acoperite. Așază feliile de dovlecel pe tava pregătită și stropește-le ușor cu ulei de măsline. Coace dovleceii timp de 20-25 de minute, până devin aurii și crocanți, întorcându-i la jumătatea timpului de gătire. Servește dovleceii pane calzi, cu sosul preferat.
Vezi și: Chifteluțe de post din dovlecei. Trucul pentru a fi pufoase la interior și crocante la exterior
Ingrediente:
Mod de preparare:
Spală și taie dovleceii în cuburi mari. Toacă ceapa și usturoiul mărunt. Într-o oală mare, adaugă uleiul de măsline și călește ceapa și usturoiul până devin moi și translucide. Adaugă cuburile de dovlecel și supa de legume și lasă să dea în clocot. Redu focul și lasă să fiarbă încet timp de 15-20 de minute, până când dovleceii sunt fragezi. Adaugă smântâna și busuiocul proaspăt, apoi folosește un blender de mână pentru a pasa supa până devine cremoasă. Asezonează cu sare și piper după gust. Servește supa caldă sau rece, cu frunze de busuioc și un strop de ulei de măsline.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Spală bine dovleceii și dă-i pe răzătoarea mare. Pune dovleceii rași într-un bol mare și presară puțină sare peste ei. Lasă-i să stea timp de 10-15 minute pentru a elimina excesul de apă. După ce au stat, stoarce dovleceii cu mâinile sau cu ajutorul unui prosop curat pentru a elimina cât mai multă apă posibil.
Toacă mărunt ceapa și usturoiul. Într-un bol mare, amestecă dovleceii stoarși cu ceapa, usturoiul, ouăle, brânza feta (sfărâmată), parmezanul (dacă folosești), pesmetul, făina, mărarul și pătrunjelul. Asezonează cu sare și piper după gust. Amestecă bine toate ingredientele până obții o compoziție omogenă.
Cu mâinile umezite, formează chiftele din compoziție. Poți face chiftelele rotunde sau ușor aplatizate, după preferință. Într-o tigaie mare, încălzește ulei la foc mediu. Prăjește chiftelele, câteva minute pe fiecare parte, până devin aurii și crocante. Scoate chiftelele pe un prosop de hârtie pentru a elimina excesul de ulei.
Chiftelele de dovlecei pot fi preparate și la cuptor, la fel ca dovleceii pane. Unge cu ulei de măsline foaia de copt, pune chiftelele pe ea și coace la 200 de grade. După 10 minute, întoarce chiftelele pe partea cealaltă.