Dovlecelul este una dintre cele mai populare legume. Se regăsește peste tot în lume, este un aliment ieftin și extrem de versatil, putând fi inclus într-o mulțime de preparate. Iată 3 rețete cu dovlecei, simple, savuroase și rapide, perfecte pentru vară și nu numai!
Dovlecelul este originar din America, însă a ajuns să fie cultivat pe tot globul. Este o plantă deloc pretențioasă, care are rod vara și care poate fi sădită în orice grădină. Există mai multe soiuri de dovlecei, care se diferențiază prin culoarea cojii. Aceasta poate varia de la alb-verzui la verde închis (zucchini). Dovleceii sunt bogați în apă (peste 90%), dar conțin și potasiu, vitamina C și beta-caroten. Iată câteva rețete simple și rapide cu dovlecei, potrivite pentru o masă în familie!
Poate cea mai simplă și la îndemână metodă de a găti dovleceii. Îi poți face la cuptor sau în tigaie, prăjiți în ulei și îi poți servi alături de sos de iaurt cu usturoi.
Ingrediente:
Citește și: Rețeta pentru cei mai buni dovlecei pane. Ce să adaugi în oul prin care treci dovleceii. Ies super buni așa
Se spală dovleceii și de taie în felii de 3-4 mm grosime. Se presară sare peste ei și se lasă câteva minute, pentru a elimina o parte din apă. Se face un amestec din: ou, lapte, făină, sare și piper. Acesta trebuie să aibă consistența unui aluat de clătite mai gros. Separat, se amestecă pesmetul cu parmezanul ras.
Se șterg dovleceii cu șervețele de bucătărie, pentru a elimina excesul de apă. Feliile de dovlecei se trec mai întâi prin amestecul de făină, ou și lapte, apoi prin pesmetul cu parmezan. Se prăjesc în ulei încins timp de câteva minute, până se rumenesc pe fiecare parte. Se scot pe șervețele de bucătărie, pentru a absorbi excesul de ulei.
O variantă delicioasă de chiftele fără carne. Se fac ușor, sunt savuroase și pot fi servite alături de cartofi prăjiți sau salată.
Ingrediente:
Citește și: Cu ce trebuie să stropești dovleceii, de fapt. Așa te vei putea bucura de o recoltă bogată
Se spală dovleceii și se dau prin răzătoarea mare. Se presară sare peste ei și se lasă câteva minute, pentru a elimina apa. Se storc foarte bine dovleceii, cu ajutorul unei site sau cu un tifon, pentru a scăpa de excesul de apă.
Dovleceii rași și scurși de lichid se amestecă cu: oul, făina, usturoiul zdrobit, piper, brânza dată pe răzătoare și mărar tocat fin. Se lasă câteva minute, după care se formează chiftelele. Acestea pot fi prăjite ca atare sau pot fi date prin făină sau pesmet înainte, în funcție de preferință. Chiftelele de dovlecei se prăjesc pe fiecare parte timp de câteva minute, până când se rumenesc frumos, după care se scot pe șervețele de bucătărie.
O rețetă rapidă, delicioasă și ușor de pregătit. Este ideală dacă ai prin frigider brânzeturi care stau să expire și nu știi ce să faci cu ele.
Ingrediente:
Citește și: Chifteluțe din năut cu dovlecei și susan. Rețetă de post, fără gluten
Se spală dovleceii și se taie pe lung. Cu o lingură, se scoate miezul acestora (partea cu semințe). Baconul se toacă mărunt și se trage la tigaie până devine crocant. Se toacă ceapa verde și mărarul sau pătrunjelul. Brânzeturile se dau pe răzătoare sau se zdrobesc cu furculița, în funcție de tipul lor.
Se amestecă toate ingredientele într-un vas. Se păstrează cașcaval ras sau parmezan pentru decor. În funcție de cât de (ne)sărate sunt brânzeturile, se mai poate adăuga un praf de sare, după gust. Se umplu jumătățile de dovlecei cu amestecul de brânză, verdețuri și bacon. Se presară deasupra parmezan sau un cașcaval care se va gratina. Se dau dovleceii umpluți la cuptor, la 180 de grade, timp de 30 de minute sau până când se rumenesc și se gratinează.