Vinetele sunt unele dintre cele mai gustoase legume care se coc vara. Pe lângă clasica salată de vinete, acestea pot fi incluse în numeroase preparate delicioase, cu care îți vei cuceri familia. De asemenea, pot fi conservate pentru iarnă, fie coapte și congelate, fie sub formă de zacuscă. Iată 3 rețete cu vinete pe care merită să le încerci!
Vânăta este o legumă originară din India de Sud și Sri Lanka. Aceasta a ajuns să fie cultivată pe tot globul, iar a doua parte a verii și toamna reprezintă perioada în care se coace în România. Această legumă este o sursă excelentă de potasiu și magneziu și poate fi gătită în multe feluri, fiind delicioasă în numeroase combinații. Pe lângă clasica salată de vinete, iată cum mai poți găti această legumă aromată!
Ingrediente:
Se spală vânăta și se taie felii de 2-3 mm grosime. Se pune sare peste feliile de vânătă, astfel încât să iasă apa din ele. Se face un amestec din: făină, ouă, lapte, sare și piper. Acesta trebuie să aibă consistența unui aluat de clătite mai gros. Se amestecă pesmetul cu parmezanul.
Feliile de vinete se tapotează cu prosoape de hârtie, pentru a absorbi apa. Se trece fiecare felie prin amestecul de ou, lapte și făină, apoi prin cel de pesmet cu parmezan. Se prăjesc feliile de vânătă în ulei încins, câteva minute pe fiecare parte, până când se rumenesc. Se scot pe prosoape de hârtie.
Ingrediente:
Citește și: Câtă ceapă se pune de fapt în salata de vinete. Secretul pentru a ieși perfectă
Se spală vinetele și se taie felii, pe lung. Feliile trebuie să aibă o grosime de circa 1 cm. Se toacă mărunt ceapa și usturoiul și se pun la călit în ulei de măsline, cu sare și piper. După ce s-au călit, se adaugă și sosul de roșii și se mai lasă pe foc câteva minute. La final, se adaugă frunzele de busuioc tocate, dar se păstrează câteva pentru decor.
Feliile de vinete se stropesc cu ulei de măsline și se prăjesc pe o tigaie grill, până când se rumenesc pe fiecare parte. Se pune într-o tavă termorezistentă un strat de sos de roșii, unul de vinete, unul de mozzarela. Se continuă în acest mod până când se termină ingredientele. La final, se adaugă și parmezanul și se dă tava la cuptor pentru 30 de minute, astfel încât brânzeturile să se gratineze.
Ingrediente:
Citește și: Ce poți să pui în salata de vinete în loc de maioneză. Ingredientul special care o face delicioasă
Se toacă mărunt ceapa, usturoiul și morcovul și se pun la călit în ulei. Se adaugă sare și piper, cimbru, oregano, busuioc, după care se pune carnea tocată. Se amestecă bine, astfel încât carnea să se gătească uniform. Se adaugă roșiile decojite și tăiate cubulețe și se lasă la foc mic.
Vinetele se taie în jumătăți, pe lung. Se crestează miezul cu cuțitul, se pune puțină sare și se dau la cuptor, cu partea tăiată în jos. După aproximativ o jumătate de oră, se scot. Miezul s-a înmuiat și poate fi scos cu o lingură. Acesta se toacă și se adaugă în tigaie, peste amestecul de carne tocată.
Când carnea tocată s-a gătit, se umplu jumătățile de vinete. Se presară deasupra cașcaval ras sau mozzarella, care se va gratina. Se dau vinetele umplute la cuptor, pentru 30-40 de minute, sau până când cașcavalul se rumenește.