Rețete cu vinete. Cele mai delicioase rețete pe care le poți prepara, îi vei cuceri instant pe cei dragi

Moduri delicioase în care poți prepara această legumă

Scris de: Daoud Andra

23 Jul. 2023

Rețete cu vinete. Cele mai delicioase rețete pe care le poți prepara, îi vei cuceri instant pe cei dragi

Vinetele sunt unele dintre cele mai gustoase legume care se coc vara. Pe lângă clasica salată de vinete, acestea pot fi incluse în numeroase preparate delicioase, cu care îți vei cuceri familia. De asemenea, pot fi conservate pentru iarnă, fie coapte și congelate, fie sub formă de zacuscă. Iată 3 rețete cu vinete pe care merită să le încerci!

3 rețete cu vinete ușor de preparat

Vânăta este o legumă originară din India de Sud și Sri Lanka. Aceasta a ajuns să fie cultivată pe tot globul, iar a doua parte a verii și toamna reprezintă perioada în care se coace în România. Această legumă este o sursă excelentă de potasiu și magneziu și poate fi gătită în multe feluri, fiind delicioasă în numeroase combinații. Pe lângă clasica salată de vinete, iată cum mai poți găti această legumă aromată!

Vânătă pane cu parmezan

Ingrediente:

  • 1 vânătă mare
  • 2 ouă
  • lapte
  • făină
  • sare
  • piper
  • pesmet
  • 2 linguri parmezan ras
  • ulei pentru prăjit

Citește și: Cât timp se țin vinetele la cuptor, de fapt. Mulți români aleg varianta asta, secretul pentru o coacere perfectă

Se spală vânăta și se taie felii de 2-3 mm grosime. Se pune sare peste feliile de vânătă, astfel încât să iasă apa din ele. Se face un amestec din: făină, ouă, lapte, sare și piper. Acesta trebuie să aibă consistența unui aluat de clătite mai gros. Se amestecă pesmetul cu parmezanul.

Feliile de vinete se tapotează cu prosoape de hârtie, pentru a absorbi apa. Se trece fiecare felie prin amestecul de ou, lapte și făină, apoi prin cel de pesmet cu parmezan. Se prăjesc feliile de vânătă în ulei încins, câteva minute pe fiecare parte, până când se rumenesc. Se scot pe prosoape de hârtie.

Citește și: Cum alegi corect vinetele de la piață sau din magazin. Trucul pe care trebuie să-l știi pentru a evita legumele amare

Parmigiana de vinete

Ingrediente:

  • 2 vinete mari
  • linguri ulei de măsline
  • 1 ceapă
  • 2 căței de usturoi
  • sare
  • piper
  • frunze de busuioc
  • 300 g mozzarella rasă
  • 100 g parmezan ras
  • 500 ml bulion

Citește și: Câtă ceapă se pune de fapt în salata de vinete. Secretul pentru a ieși perfectă

Se spală vinetele și se taie felii, pe lung. Feliile trebuie să aibă o grosime de circa 1 cm. Se toacă mărunt ceapa și usturoiul și se pun la călit în ulei de măsline, cu sare și piper. După ce s-au călit, se adaugă și sosul de roșii și se mai lasă pe foc câteva minute. La final, se adaugă frunzele de busuioc tocate, dar se păstrează câteva pentru decor.

Feliile de vinete se stropesc cu ulei de măsline și se prăjesc pe o tigaie grill, până când se rumenesc pe fiecare parte. Se pune într-o tavă termorezistentă un strat de sos de roșii, unul de vinete, unul de mozzarela. Se continuă în acest mod până când se termină ingredientele. La final, se adaugă și parmezanul și se dă tava la cuptor pentru 30 de minute, astfel încât brânzeturile să se gratineze.

Vinete umplute cu carne

Ingrediente:

  • 3 vinete
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 3 roșii
  • 350 g carne tocată
  • 2 căței de usturoi
  • 3 linguri ulei
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • oregano
  • busuioc
  • 150 g cașcaval ras sau mozzarella

Citește și: Ce poți să pui în salata de vinete în loc de maioneză. Ingredientul special care o face delicioasă

Se toacă mărunt ceapa, usturoiul și morcovul și se pun la călit în ulei. Se adaugă sare și piper, cimbru, oregano, busuioc, după care se pune carnea tocată. Se amestecă bine, astfel încât carnea să se gătească uniform. Se adaugă roșiile decojite și tăiate cubulețe și se lasă la foc mic.

Vinetele se taie în jumătăți, pe lung. Se crestează miezul cu cuțitul, se pune puțină sare și se dau la cuptor, cu partea tăiată în jos. După aproximativ o jumătate de oră, se scot. Miezul s-a înmuiat și poate fi scos cu o lingură. Acesta se toacă și se adaugă în tigaie, peste amestecul de carne tocată.

Când carnea tocată s-a gătit, se umplu jumătățile de vinete. Se presară deasupra cașcaval ras sau mozzarella, care se va gratina. Se dau vinetele umplute la cuptor, pentru 30-40 de minute, sau până când cașcavalul se rumenește.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.3 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *