Rețete pentru o săptămână din Postul Crăciunului. Iată cu ce să te pregătești

Rețete pentru o săptămână din Postul Crăciunului. Iată cu ce să te pregătești

Postul Crăciunului este o perioadă în care mesele trebuie să fie simple, dar hrănitoare și pline de gust. Printr-o planificare atentă, fiecare zi poate deveni o oportunitate de a descoperi preparate delicioase și sănătoase, potrivite acestui moment de reflecție. Iată un meniu complet pentru o săptămână, incluzând mic dejunuri energizante, prânzuri sățioase și cine reconfortante.

Rețete pentru o săptămână din Postul Crăciunului

Luni

Mic dejun: Budincă de chia cu fructe

Ingrediente:

  • 3 linguri semințe de chia
  • 200 ml lapte vegetal (migdale sau cocos)
  • 1 banană feliată
  • Fructe de pădure

Preparare: Amestecă semințele de chia cu laptele vegetal și lasă-le la frigider peste noapte. Dimineața, adaugă fructele proaspete și servește.

Prânz: Supă de linte roșie

Ingrediente:

  • 200 g linte roșie
  • 1 morcov
  • 1 ceapă
  • 2 căței de usturoi
  • 1 linguriță de chimen
  • 1 lingură pastă de roșii

Preparare: Fierbe lintea până devine moale. Separat, călește legumele cu chimenul și pasta de roșii, apoi adaugă lintea. Gătește încă 10 minute și servește fierbinte.

Cină: Salată de cartofi cu măsline

Ingrediente:

  • 4 cartofi fierți
  • 100 g măsline
  • 1 ceapă roșie
  • 2 linguri ulei de măsline
  • Suc de lămâie

Preparare: Taie cartofii și ceapa, adaugă măslinele și asezonează cu ulei și suc de lămâie.

Marți

Mic dejun: Tartine cu avocado

Ingrediente:

  • 1 avocado copt
  • 1 felie de pâine integrală
  • Suc de lămâie
  • Sare și piper

Preparare: Pasează avocado-ul, asezonează-l și întinde-l pe pâinea prăjită.

Prânz: Ciorbă de legume

Ingrediente:

  • 1 morcov
  • 1 ceapă
  • 1 cartof
  • 1 țelină mică
  • Zeamă de lămâie

Preparare: Fierbe legumele, adaugă zeama de lămâie și presară pătrunjel proaspăt.

Cină: Ciuperci la grătar cu mămăligă

Ingrediente:

  • 200 g ciuperci champignon
  • 2 căței de usturoi
  • 1 legătură de pătrunjel
  • Mălai

Preparare: Pregătește mămăliga și servește-o alături de ciupercile la grătar sotate cu usturoi și pătrunjel.

Miercuri

Mic dejun: Smoothie de banană și spanac

Ingrediente:

  • 1 banană
  • 1 mână de spanac
  • 200 ml lapte vegetal

Preparare: Amestecă toate ingredientele într-un blender și servește imediat.

Prânz: Orez cu legume la tigaie

Ingrediente:

  • 200 g orez basmati
  • 1 dovlecel
  • 1 ardei gras
  • 2 linguri sos de soia

Preparare: Sotează legumele și combină-le cu orezul fiert, adăugând sos de soia pentru gust.

Cină: Salată de vinete

Ingrediente:

  • 2 vinete coapte
  • 1 ceapă mică
  • 1 lingură ulei de măsline

Preparare: Pasează vinetele și amestecă-le cu ceapa tocată fin și uleiul. Servește pe pâine.

Joi

Mic dejun: Terci de ovăz cu mere și scorțișoară

Ingrediente:

  • 50 g fulgi de ovăz
  • 200 ml lapte vegetal
  • 1 măr ras
  • 1 linguriță scorțișoară

Preparare: Fierbe ovăzul în laptele vegetal, apoi adaugă mărul ras și scorțișoara.

Prânz: Tocăniță de năut

Ingrediente:

  • 300 g năut fiert
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 lingură pastă de roșii

Preparare: Călește ceapa și morcovul, adaugă năutul și pasta de roșii. Fierbe totul 10 minute și servește.

Cină: Plăcintă de post cu spanac

Ingrediente:

  • 200 g spanac
  • 1 pachet de foi de plăcintă
  • 2 linguri ulei

Preparare: Umple foile de plăcintă cu spanacul sotat și coace la 180°C timp de 20 de minute.

Vineri

Mic dejun: Fructe proaspete și mix de nuci

Ingrediente:

  • 1 portocală
  • 1 măr
  • 1 mână de migdale și nuci

Preparare: Servește fructele alături de mixul de nuci.

Prânz: Supă-cremă de dovleac

Ingrediente:

  • 500 g dovleac
  • 1 cartof
  • 1 ceapă
  • Semințe de dovleac

Preparare: Fierbe ingredientele, pasează-le și servește cu semințe prăjite.

Cină: Paste cu sos de roșii

Ingrediente:

  • 200 g paste fără ou
  • 300 g roșii
  • 2 căței de usturoi

Preparare: Fierbe pastele și combină-le cu un sos făcut din roșii și usturoi sotate.

Sâmbătă

Mic dejun: Pâine prăjită cu gem de fructe

Ingrediente:

  • 2 felii de pâine integrală
  • 2 linguri gem de fructe fără zahăr

Preparare: Întinde gemul pe pâinea prăjită și servește.

Prânz: Ciorbă de burtă falsă (cu pleurotus)

Ingrediente:

  • 300 g ciuperci pleurotus
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • Borș

Preparare: Fierbe ciupercile și legumele, acrișează cu borș și asezonează după gust.

Cină: Mămăligă cu brânză vegană și smântână vegetală

Ingrediente:

  • Mălai
  • Brânză tofu
  • Smântână de cocos

Preparare: Pregătește mămăliga și servește-o cu brânză tofu rasă și smântână vegetală.

Duminică

Mic dejun: Clătite de post cu dulceață

Ingrediente:

  • 200 g făină
  • 300 ml apă minerală
  • 1 lingură ulei
  • Dulceață fără zahăr

Preparare: Prepară clătitele și umple-le cu dulceață.

Prânz: Pizza de post

Ingrediente:

  • Aluat de pizza
  • Sos de roșii
  • Legume (ardei, ciuperci, măsline)

Preparare: Asamblează pizza, adaugă legumele și coace până devine crocantă.

Cină: Desert cu griș și scorțișoară

Ingrediente:

  • 500 ml lapte vegetal
  • 50 g griș
  • 2 linguri zahăr

Preparare: Fierbe laptele cu grișul și zahărul, apoi servește cu scorțișoară.

Acest meniu variat îți va aduce energie, diversitate și savoare în Postul Crăciunului, fără să simți lipsa alimentelor de origine animală!

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *