Revelion 2023, tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce nu este bine să faci sub nicio formă în noaptea de Anul Nou

Revelion 2023. Tradiții și obiceiuri. În România, trecerea într-un nou an este însoţită de ceremoniale cu datini cum ar fi Plugușorul sau umblatul cu Capra
Revelion 2023, tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce nu este bine să faci sub nicio formă în noaptea de Anul Nou

În noaptea dintre ani, se păstrează câteva tradiții ți obiceiuri, atât în România cât și în alte țări. Pentru cei care nu știu, vă prezentăm mai jos câteva tradiții și obiceiuri de Revelion 2023, dar și cum se sărbătorește Anul Nou în alte țări.

Revelion 2023. Tradiții și obiceiuri la trecerea dintre ani

În România, trecerea într-un nou an este însoţită de ceremoniale cu datini cum ar fi Plugușorul sau umblatul cu Capra sau cu Ursul. Românii au și câteva superstiții în noaptea dintre ani:

Revelion 2023. Tradiții și obiceiuri
Revelion 2023. Tradiții și obiceiuri
  • nu duc gunoiul
  • nu fac curățenie
  • nu spală
  • pun pe masa de Revelion preparate din pește

Tradiții din mediul rural de Revelion 2023

  • În ajunul Anului Nou, pe înserat, tinerii „mascaţi” pornesc în cete prin satele din nordul Moldovei, purtând costume ale unor personaje – ursul, capra, căiuţii, cerbii etc – şi merg din poartă în poartă, până în zorii zilei.
  • Umblatul cu Capra ţine, de regulă, de la Crăciun până la Anul Nou.
  • În Muntenia şi Oltenia, capra este denumită „brezaia” (din cauza înfăţişării pestriţe a măştii), şi obiceiul se practică mai ales de Anul Nou.
  • La sate, Plugușorul obișnuia să fie extrem de complex, iar alaiurile care mergeau din casă în casă duceau cu ele chiar un plug adevărat. Plugul adevărat, tras de boi, a fost înlocuit cu timpul de un plug miniatural, mai ușor de purtat, sau de buhaiul care imită mugetul boilor.

Superstiții în prima zi din Noul An

  • O superstiție importantă în prima zi din an este aceea că nu se împrumută bani sau bijuterii. Această superstiție se ține atât în România cât și în străinătate.
  • De asemenea, în prima zi din an nu se dau datoriile și nu se plătesc taxele.

Tradiţii şi obiceiuri ale altor popoare

Austria

În Austria, la miezul nopții se aud acordurile „Dunării albastre” şi ale operetei „Liliacul” de Johann Strauss. Asta pentru că la salonul imperial s-a păstrat tradiția balului de pe vremea habsburgilor. De pemasa de Revelion nu lipsesc carnea de purcel. De asemenea, mesele se decorează cu purceluși din ciocolată.

Belgia

Aici familia se reunește și toți membri trebuie să mănânce choucroute (un fel de varză murată cu cârnaţi). De asemenea, fiecare persoană are sub farfurie, în mână sau în buzunar o monedă.

Danemarca

În Danemarca se sparg farfurii în ușa vecinilor. Cioburile aduc noroc, asfel că, cine va avea mai multe cioburi va avea și el mai mult noroc în Noul An.

Franţa

Sărbătoarea este numită „le Réveillon” – este marcată în mod special cu ţinute elegante, cu preparate fine, cu şampanie şi cadouri.

Grecia

Tradiția este legată de „Vasilopita” – o pâine în interiorul căreia a fost ascuns un bănuţ înainte de a o băga la cuptor. Cel care găsește bănuțul va avea noroc tot anul.

Italia

În noaptea de Anul Nou, numită „Capodanno”, se pun pe masă mâncăruri speciale, despre care se spune că aduc bogăţie şi abundenţă.

Olanda

„Oudejaarsdag” („ziua anului trecut” – 31 decembrie) este sărbătorită prin multe focuri de artificii.

Portugalia

De Revelion, în insula Madeira, se mănânce 12 smochine, care simbolizează 12 dorinţe pentru anul care vine.

Spania

Oamenii mănâncă 12 boabe de strugure la miezul nopţii dintre ani, fiecare boabă reprezentând o lună din anul ce urmează. Acest lucru se întâmplă și în România, fiind una dintre cele mai respectate tradiții.

SUA

La miezul nopţii se aud clopote şi sirene, cerul este plin de artificii şi oamenii strigă „Happy New Year!”, potrivit Digi.ro.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
6 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *