Rezultate Evaluarea Națională 2022 după contestații. Elevii care au depus contestații după afișarea rezultatelor la Evaluarea Națională 2022 primesc joi, 30 iunie, notele finale. Ulterior, în funcție de ele, se va face repartizarea la liceu.
Rezultatele au fost afișate. Vezi aici ce notă ai luat după contestații. Potrivit Ministrului Educației, au fost înregistrate 21.854 de contestații, mai multe decât anul trecut.
„În urma evaluării lucrărilor contestate, ponderea elevilor cu medii mai mari sau egale cu 5 este de 82,4%, în creștere cu 0,1% față de evaluarea inițială. (…) 74% dintre notele contestate s-au finalizat cu diferențe mai mici de 0,5 puncte”, a spus Sorin Cîmpeanu.
16 dintre note au fost schimbate cu mai mult de două puncte astfel că urmează să fie evaluate de o a treia echipă de profesori.
A crescut și numărul elevilor cu media 10. Acum sunt 237 de medii de 10 în toată țara, cu 16 mai mult față de rezultatele afișate inițial.
Comunicarea rezultatelor finale obținute la Evaluarea Națională 2022 se face tot anonimizat, elevii utilizând codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele. Acestea vor fi publicate pe site-ul edu.ro de către Ministerul Educației.
Cum se verifică notele finale:
Elevii trebuie să introducă codul primit de la școală pentru a vedea notele de după contestații, așa cum au procedat și la prima afișare a acestora. Tabelul de pe edu.ro conține „codul candidatului”, „școala de proveniență”, „nota”, nota de la „contestație” și „nota finală”. La final este „media la Evaluarea Națională”.
După ce profesorii evaluatori recitesc lucrarea și o punctează din nou, nota finală se trece de către președintele comisiei. În situația în care diferența între notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de un punct, lucrarea va fi recorectată de alți doi profesori evaluatori numiți de către președintele comisiei.
După validarea finalizării evaluării lucrării, nota finală se va calcula luând în considerare cele 4 note: după eliminarea celor două note extreme, ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire a celor două note centrale.
Potrivit Ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, mai bine de 80% dintre elevi au reușit să aibă o medie peste 5 la Evaluarea Națională 2022.
“Numărul mediilor de peste 5, peste 82,3%, ,mai multe medii de peste 5 ca anul trecut. La matematică avem 77,5 la sută medii peste cinci, mai exact 115.126 de elevi. Cea mai mică ponderea notelor peste cinci a avut-o județul Teleorman, iar cea mai mare jud. Cluj cu 92,7 la sută. În București 91,6 la sută, Brăila 91 la sută”, a anunțat ministrul Educației.
Elevii vor completa în perioada 4-11 iulie cererea de înscriere la liceu, în prezența părinților sau a reprezentanților legali și a diriginților. Iată mai jos cum se completează de înscriere la liceu:
Aceștia trebuie să identifice în primul rând profilul și, ulterior, specializarea dorită. Admiterea se va face pe baza mediei de admitere și nu vor susține alt examen. Pe cererea de înscriere se vor trece preferințele în ordine, menționând codurile opțiunilor pentru profilurile, specializările sau domeniile de pregătire. În total, potrivit cererii de înscriere, pot fi puse 21 de opțiuni.
MA = 0,2 × ABS + 0,8 × EN*,unde:
MA = media de admitere
ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a
EN = media generală obținută la Evaluarea Națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a.