A fost o săptămână cu emoții pentru elevii de clasa a VIII-a. Copiii au susținut simularea pentru Evaluarea Națională și au putut vedea cum va fi examenul din vară. După probele la limba română, matematică și limba maternă, urmează corectarea lucrărilor și afișarea rezultatelor. Când vor afla elevii notele de la simulare Evaluarea Națională 2024 și în ce situații se trec acestea în catalog.
Update 23 februarie 2024, ora 18.05. Astăzi, elevii clasei a VIII-a au aflat rezultatele la simularea Evaluării Naționale 2024. Pentru prima oară, lucrările au fost corectat digitalizat, notele fiind transmise la clase de către profesorii lor. Potrivit Edupedu.ro, s-au înregistrat cele mai mici note din ultimii ani!
Astfel, 42% dintre elevii de clasa a VIII-a, care au participat la simularea Evaluării Naționale 2024, au reușit să obțină note egale sau mai mari ca 5 la Matematică:
„Rezultatele probelor scrise ale simulării EN VIII au fost transmise către Inspectoratele Școlare Județene/al Municipiului București. La momentul transmiterii prezentei informări, rezultatele sunt în curs de a fi transmise de la nivelul inspectoratelor școlare către fiecare unitate de învățământ atât sub forma cataloagelor cu notele finale, cât și sub forma borderourilor asociate fiecărei evaluări.
Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare”, a transmis Ministerul Educației.
Din nefericire, peste 26% dintre elevi nu au luat nota 5 la limba română, iar la matematică, peste jumătate dintre elevi (57,63%) nu au reușit să ia nici măcar nota 5. La polul opus, 44 de elevi au obținut punctaj maxim (zece) la limba română, iar 91 de elevi au luat nota 10 la matematică.
Cu patru luni înainte de Evaluarea Națională, elevii care sunt în ultimul an de gimnaziu au susținut simularea examenului. Pe 5, 6 și 7 februarie, copiii au putut intra în atmosfera de examen și au putut vedea la ce să se aștepte în vară. Subiectele de la simulare au fost elaborate în conformitate cu materia parcursă până în prezent, fiind omise capitolele și noțiunile care nu s-au predat încă.
Subiectele au fost redactate sub formă de broșură și rezolvate direct pe aceasta. Spre deosebire de examenul din vară, la simulări colțul lucrării nu a fost secretizat. Ulterior, lucrările au fost scanate și introduse în sistem, pentru a fi distribuite către profesori din alte județe, în vederea corectării.
Vezi și: Subiecte matematică simulare Evaluarea Națională 2024. Ce au avut elevii de făcut
Elevii vor afla ce note au obținut pe data de 23 februarie 2024. La fel ca la examen, rezultatele vor fi anonime, iar fiecare elev își poate vedea notele, în baza codului unic primit. Ministerul Educației a transmis că notele de la simulări nu se trec în catalog, decât în situații excepționale. Elevii care au obținut note mari și vor să le aibă în catalog pot face o cerere scrisă în acest sens.
”Rezultatele obținute la simulare sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare în perspectiva examenelor din vara acestui an.
Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați.”, precizează Ministerul Educației.
În urmă cu ceva timp, Ministerul Educației a publicat calendarul de desfășurare atât pentrul Evaluarea Națională, cât și pentru examenul de Bacalaureat. Pentru elevii de clasa a VIII-a, anul școlar se încheie cu o săptămână mai devreme, iar pentru cei de clasa a XII-a, cu două săptămâni mai devreme.
În perioada 11 – 14 iunie, absolvenții de gimnaziu trebuie să se înscrie pentru a susține Evaluarea Națională. Probele scrise încep pe 25 iunie, iar prima este la limba română. Emoțiile se încheie pentru candidați pe data de 3 iulie, odată cu afișarea rezultatelor. Cei care fac contestații mai au de așteptat până pe 9 iulie, pentru a afla rezultatele finale.