„România sub conducerea unei femei?” Ion Țiriac dezvăluie ce crede despre duelul final dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi

„România sub conducerea unei femei?” Ion Țiriac dezvăluie ce crede despre duelul final dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi

Rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din România au declanșat o dezbatere intensă, inclusiv în rândul personalităților din sport. Evenimentul organizat luni de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR), cu ocazia aniversării a „110 ani de Olimpism în România”, a fost scena unor declarații marcante ale fostului tenismen Ion Țiriac, care a abordat subiectul curselor pentru Cotroceni într-un mod direct și provocator.

Cu Călin Georgescu și Elena Lasconi în finala pentru președinție, România ar putea avea pentru prima dată în istorie o femeie în funcția supremă. Întrebat despre această posibilitate, Ion Țiriac a răspuns ferm, evocând exemple din istoria internațională.

Țiriac: „De Margaret Thatcher ați auzit?”

În cadrul evenimentului de luni, Ion Țiriac a fost invitat să comenteze scenariul unei președinții feminine în România, având în vedere calificarea Elenei Lasconi în turul al doilea al alegerilor. Fostul sportiv a susținut că genul nu ar trebui să fie un factor determinant în alegerea unui lider.

„Da, bineînțeles că o femeie poate conduce România. De Margaret Thatcher ați auzit? A avut Marea Britanie un prim-ministru mai bun decât Margaret Thatcher? Nu. N-are nicio legătură cu sexul, ci cu poziția, mentalitatea, talentul și cultura pe care le are acel lider”, a declarat Ion Țiriac, făcând o paralelă între posibilitatea unei conduceri feminine și performanțele fostului premier britanic.

Un apel pentru implicare civică

Țiriac a folosit prilejul pentru a sublinia importanța implicării cetățenilor în procesul electoral, îndemnându-i pe români să își exercite dreptul la vot. El a atras atenția asupra influenței fiecărui vot și asupra responsabilității civice.

„Românii trebuie să aleagă. Este datoria ta morală, civică și națională să ieși la vot. Știți câți decid președintele Statelor Unite? Câteva zeci de mii. După ce se duc în statele respective, își iau voturile din guverne. De ce să nu înțelegem și noi cât de important este votul nostru?”, a afirmat fostul tenismen.

Țiriac, despre atitudinea României la nivel european

Ion Țiriac a atins și subiectul reprezentării României pe scena internațională, exprimându-și dorința de a vedea un lider care să manifeste demnitate și să promoveze interesele țării într-un mod ferm și curajos.

„Eu mi-aș dori un președinte care să se ducă la Bruxelles și să stea așa, drept. Nu în genunchi. Să le spună celor din Uniunea Europeană cine am fost, cine suntem, cine putem și cine ar trebui să fim. Din păcate, nu prea am avut așa ceva până acum”, a declarat Țiriac, criticând indirect abordările anterioare ale liderilor români.

TikTok, tinerii și viitorul politicii

Un alt punct de discuție a fost victoria lui Călin Georgescu în primul tur, susținută masiv de o campanie eficientă pe rețelele sociale, în special pe TikTok. Ion Țiriac a recunoscut influența acestui mediu asupra votanților tineri, dar și provocările pe care le aduce în ceea ce privește calitatea deciziilor politice.

„M-a întrebat o jurnalistă dacă am auzit de TikTok. Sigur că am auzit. Înțeleg că tinerii sunt atrași de acest tip de conținut, dar cred că este important ca informațiile și mesajele pe care le primesc să fie autentice și relevante, nu doar populiste sau distractive. Alegerea unui lider trebuie să meargă dincolo de aparențe”, a spus Țiriac.

Finala pentru Cotroceni: provocarea alegerii

Intrarea în finală a lui Călin Georgescu și a Elenei Lasconi marchează o competiție inedită pentru Cotroceni, cu doi candidați care reprezintă stiluri și viziuni politice distincte. Georgescu, cunoscut pentru discursurile sale despre suveranitate, și Lasconi, fost jurnalist devenit primar și simbol al schimbării, oferă alegătorilor o dilemă interesantă.

Ion Țiriac a evitat să își exprime sprijinul pentru vreun candidat, dar a reiterat că România are nevoie de un lider capabil să inspire încredere și să aducă schimbarea reală.

„Românii trebuie să se gândească bine. Avem nevoie de cineva care să ne reprezinte cu demnitate, care să știe ce face, care să aibă o viziune clară. Nu contează dacă e bărbat sau femeie, important este să fie capabil și să ne ducă înainte ca națiune”, a concluzionat Țiriac.

Alegerile prezidențiale din 2024 nu sunt doar despre candidați, ci și despre ce așteptări are societatea românească de la viitorul său lider. Declarațiile lui Ion Țiriac scot în evidență nevoia unei implicări mai mari din partea cetățenilor, dar și importanța unei reprezentări demne și respectate pe plan internațional.

Finala dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi oferă României șansa de a face o alegere istorică, iar indiferent de rezultat, această competiție rămâne un test al maturității politice și sociale.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *