O ordonanță de urgență care completează Codul de Procedură Fiscală a fost adoptată miercuri de Guvern. Astfel, potrivit acesteia, firmele de curierat vor fi obligate să raporteze la ANAF detalii referitoare la persoanele care plătesc ramburs produsele pe care le comandă online.
Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, susține că a fost adoptată această ordonanță de urgență pentru o mai bună colectare a taxelor și impozitelor.
“ Avem în România, după cum aţi văzut, o creştere economică importantă, dar rămâne această provocare a colectării de taxe şi impozite şi aici, din păcate, nu stăm la fel de bine (…) Practic, putem să privim acest mod de a gestiona această chestiune într-un mod similar cu ceea ce se întâmplă cu Radarul Mărfurilor. Practic, reglementarea în această zonă nu face decât să ajute statul român să poată colecta taxele şi impozitele”, a spus Dan Cărbunaru.
Ziariștii au întrebat ce este necesar să facă o persoană fizică atunci când primește un colet prin curier. Purtătorul de cuvânt al Guvernului nu a răspuns, însă a declarat că “normele de aplicare vor detalia această procedură”. De asemenea, a spus că temerile privind protecția datelor personale ale celor care cumpără și primesc coletele prin curier, plătind cash, sunt nejustificate, întrucât proiectul de act normativ are toate avizele legale în acest sens.
Potrivit acestei ordonanțe, firmele de curierat vor fi obligate să transmită către ANAF ce sume de bani încasează vânzătorii de la cei care cumpără online.
„ANAF va verifica dacă aceste persoane sunt înmatriculate legal, dacă își depun declarațiile de venituri, și evident, dacă își plătesc taxele și impozitele”, a spus Adrian Bența, consultant fiscal, pentru Știrile Pro TV.