Pictorul Gheorghe Stanciu, originar din Buzău și format profesional la Universitatea Națională de Arte din București, și-a construit o carieră impresionantă în domeniul decorurilor cinematografice. Deși nu a lucrat direct la vreun film regizat de Francis Ford Coppola, Stanciu a colaborat de-a lungul anilor cu legendarul cineast american, pentru care a realizat o serie de lucrări artistice – de la reproduceri celebre la afișe și portrete de familie.
„A fost o comandă, de fapt. În primă fază am făcut niște reproduceri după Paul Gauguin, apoi am continuat colaborarea de-a lungul mai multor ani cu Francis Ford Coppola. Ulterior, a mai comandat diverse picturi”, povestește artistul.
Colaborarea a început în urmă cu mai bine de 16 ani, când Coppola se afla în România pentru filmările peliculei „Youth Without Youth”. Deși Stanciu nu a participat la realizarea acelui film, o recomandare din partea unui alt regizor cu care colaborase anterior l-a adus în atenția lui Coppola. Astfel, a început o relație profesională de durată, în care pictorul român a creat lucrări personalizate pentru renumitul regizor.
„Cred că în urmă cu doi, trei ani a fost ultima comandă. I-am mai realizat afișe ale unor filme regizate de el, dar le dorea fără înscrisurile de pe ele. Au mai fost niște portrete de familie, după niște fotografii. Când l-am cunoscut, mi-a dat impresia unui om foarte deschis și jovial”, a declarat Gheorghe Stanciu.
Activitatea artistică a lui Gheorghe Stanciu nu se limitează doar la pictură de șevalet. Timp de peste două decenii, el a fost implicat ca pictor specializat în patina decorurilor pentru numeroase filme internaționale, printre care:
„În acest domeniu, la decoruri nu se fac doar tablouri. Învhechim clădiri, obiecte, totul pentru a părea cât mai autentic. Dacă trebuie să apară o stradă de epocă dintr-un colț al lumii, decorul este construit din materiale ușoare, iar noi, pictorii, intervenim pentru a-i da patina timpului”, explică Stanciu.
În paralel cu activitatea din film, Gheorghe Stanciu a participat la numeroase expoziții naționale și internaționale. Printre cele mai recente evenimente se numără participarea sa la expoziția internațională „Despre portrete #2”, organizată în perioada 28 ianuarie – 28 februarie 2025 la Muzeul Județean Buzău, alături de artiști din SUA, Germania, Vietnam și Ucraina.
Daniel Costache, directorul muzeului, a declarat:
„Gheorghe Stanciu a făcut parte din echipa internațională ale cărei lucrări au fost expuse la Muzeul Județean Buzău. În martie 2025, la deschiderea expoziției dedicate lui Gheorghe Munteanu Murgoci, Stanciu a realizat și a donat muzeului un portret al savantului român”.
Într-un context simbolic, colaboratorul lui Stanciu, regizorul Francis Ford Coppola, va fi omagiat cu prestigiosul AFI Life Achievement Award pe 26 aprilie 2025, la Dolby Theatre din Los Angeles. Este cea mai înaltă distincție acordată de American Film Institute, iar Coppola devine astfel cel de-al 50-lea laureat.
„Coppola este foarte atent la detalii și decoruri, dar și la muzică, pe care o compune uneori. E un talent moștenit de la tatăl lui”, a declarat Irina Margareta Nistor, cunoscut critic de film din România.
Cariera lui Gheorghe Stanciu arată că, și fără a fi în centrul reflectoarelor, un artist român poate contribui esențial la succesul unor producții cinematografice de renume. De la străzile fictive ale unor filme istorice, la portretele private ale lui Coppola, mâna artistului din Buzău și-a lăsat amprenta discretă, dar profundă, în spatele marilor ecrane.