Roșiile sau tomatele sunt nelipsite de pe mesele românilor, mai ales vara. Le găsim deja în piețe și în sere pe cele de producție românescă, iar în curând vor fi coapte și în grădini. Le folosim pentru a prepara salată, le savurăm alături de brânză, pregătim din ele conserve pentru iarnă, însă când vine vorba despre a le încadra într-o categorie, apar dilemele. Roșia este fruct sau legumă? Iată care sunt motivele pentru care apare această confuzie!
Roșia sau tomata este una dintre cele mai gustoase legume de grădină. Cu toate că majoritatea o consideră legumă, roșia s-ar putea încadra foarte bine la categoria fruct, din punct de vedere botanic. În România sunt cultivate numeroase soiuri de roșii, care mai de care mai gustoase. În timp ce unele se remarcă prin dulceață, altele au un gust ușor acid. Unele sunt extrem de zemoase, în timp ce altele sunt cărnoase și au pulpa mai densă.
Citește și: Se pot planta roșii lângă castraveți? Detaliul esențial de știut, multă lume face greșeala
Totuși, dilema pe care mulți oameni o au este dacă roșiile sunt fructe sau legume. Răspunsul este că tomata poate fi încadrată în ambele categorii, din diverse motive. Din punct de vedere botanic, roșia este considerată fruct, pentru că se dezvoltă dintr-o floare polenizată și are semințe. Pornind de la acest argument, pot fi considerate fructe și castraveții, dovleceii, vânăta sau mazărea, pentru că se dezvoltă și se înmulțesc în același mod.
Citește și: De ce să nu ții niciodată roșiile în frigider. Mulți fac greșeala
Cu toate acestea, atunci când încadrăm un anumit aliment în categoria fructe sau legume, cel mai adesea luăm în calcul felul în care se consumă, gustul, și mai puțin cum se înmulțește. În mod tradițional, fructele sunt dulci și sunt consumate pe post de desert, rar se regăsesc în combinații sărate sau în feluri de mâncare principale.
Din acest motiv, roșia poate fi considerată legumă, fără îndoială. Un alt argument pentru care roșia este legumă este că are un conținut scăzut de zaharuri, care sunt specifice fructelor. Din fructe se prepară compot, dulceață, gem, magiun, sirop sau peltea, care au, la rândul lor, un gust dulce.
Din tomate se pregătesc conserve precum bulion, zarzavat, pastă de roșii, ketchup, suc de roșii etc, care vor fi folosite la mâncăruri. Deși Uniunea Europeană a decis, în anul 2001, că roșia este fruct, legislația din România o încadrează în categoria legumelor. În schema de ajutor pe care îl încasează fermierii prin APIA, tomatele sunt asimilate culturilor de legume.