Rugăciune de Sfinții Mihail și Gavriil. Cuvintele puternice pe care să le rostești pe 8 noiembrie, ca să fii ferit de necazuri

Rugăciune de Sfinții Mihail și Gavriil. Sfinții Mihail și Gavriil se sărbătoresc pe 8 noiembrie, când creștinii au parte de slujbe în mai toate lăcașurile de cult
Rugăciune de Sfinții Mihail și Gavriil. Cuvintele puternice pe care să le rostești pe 8 noiembrie, ca să fii ferit de necazuri

Rugăciune de Sfinții Mihail și Gavriil, sărbătoare trecută în calendarul ortodox cu cruce roșie și pomenită pe 8 noiembrie. Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt conducătorii cetelor de îngeri şi călăuze ale sufletelor în drumul spre rai. Aceasta este ultima mare sărbătoare a sfinților înainte de începerea Postului Crăciunului. În această zi importantă, credincioșii rostesc o rugăciune pentru a fi feriți de rele și a le merge din plin.

Rugăciune de Sfinții Mihail și Gavriil

Sfinții Mihail și Gavriil se sărbătoresc pe 8 noiembrie, când creștinii au parte de slujbe în mai toate lăcașurile de cult. Se împart bucate și se respectă mai multe tradiții și obiceiuri. De asemenea, cei care poartă numele celor doi sfinți sărbătoresc pe 8 noiembrie ziua onomastică.

Despre Sfinții Mihail și Gavril, tradiţia spune că nu e doar motiv de sărbătoare, ci şi de reculegere şi de pomenire a celor plecaţi din această lume.

Vezi și Mesaje și urări pentru Mihai și Mihaela de Sfinții Mihail și Gavriil 2022

Cuvintele puternice pe care să le rostești pe 8 noiembrie

„Sfinte și mare Arhanghele al lui Dumnezeu, Mihaile, care cel dintâi între îngeri stai dinaintea Treimii celei negrăite. Sprijinul și păzitorul neamului omenesc, care ai zdrobit în Ceruri cu oștile tale capul prea-trufașului diavol.

Și rușinezi pururea pe pământ răutatea și viclenia lui. La tine alergăm cu credință și ne rugăm ție cu dragoste. Fii pavăza nestricată și coif tare Sfintei Biserici și neamului nostru dreptcredincios, păzindu-ne cu spada ta purtătoare de fulgere de toți vrăjmașii văzuți și nevăzuți.

Rugăciune de Sfinții Mihail și Gavriil

Nu ne lăsa pe noi, o, Arhanghele al lui Dumnezeu, fără ajutorul și ocrotirea ta. Pe cei ce lăudam astăzi sfântul tău nume. Iată că, deși mult gresiți suntem, nu voim să pierim întru fărădelegile noastre, ci să ne întoarcem la Domnul, ca să ne călăuzească spre lucruri bune.

Luminează mințile noastre cu lumina feței lui Dumnezeu, care strălucește întotdeauna pe fruntea ta ca un fulger la arătare. Ca să putem pricepe care este voia lui Dumnezeu, bună și desăvârșită, în ceea ce ne privește. Să cunoaștem toate câte se cuvine nouă să le facem și câte să le trecem cu vederea și să le părăsim.

O, Sfinte Arhanghele Gavriil, desăvârşit lucrătorule, care cu numele şi cu fapta mărturiseşti puterea Celui-Preaînalt, către puţinătatea omenească apleacă-te cu îngăduinţă, şi veghează-ne în ceasul rugăciunii noastre. Călăuzeşte-ne spre împlinirea a toată dreptatea, cu mulţimea harurilor anume încredinţate ţie. Că noi în puternicul tău ajutor cutezăm a nădăjdui şi ascultătoarei tale slujiri următori năzuim a ne face.

Fii bucuria noastră şi învredniceşte-ne să fim bucuria ta, ca întru Domnul bucuriei duhovniceşte să ne veselim. Rugăciunile noastre du-le la Dumnezeu cu iuţimea aripilor tale şi de vestirea ta mântuitoare nu ne lipsi pe noi, Binevestitorule. Exact ca pe unii ce nădăjduim cu râvna duhului să biruim neputinţele cele trupeşti şi îngerilor asemănători să ne face.

Ca dimpreună cu oştirile cereşti şi cu cetele drepţilor, spre împărăţia luminii celei neînserate cătând, din tot sufletul şi cu tot cugetul nostru să aducem mulţămită, laudă şi închinăciune Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, Treimea cea de-o-fiinţă şi nedespărţită, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihail și Gavriil

De sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil, creștinii păstrează și resectă mai multe obiceiuri pentru a le merge bine tot anul. Iată mai jos, care sunt cele mai importante superstiții legate de această sărbătoare.

  • La munte, Arhanghelii sunt şi patroni ai oilor. Astfel, stăpânii acestor animale făceau o turtă mare din făină de porumb, numită „turta arieţilor”, pe care o aruncau în dimineata zilei de 8 noiembrie în ogorul oilor. Se spune că dacă turta cădea cu faţa în sus, în primăvară toate oile vor avea miei.
  • De Sfinţii Mihail şi Gavril, se aprind lumânări pentru cei în viaţă, dar şi pentru cei care s-au stins din viață fără lumânare sau dispăruţi în împrejurări dure
  • Se spune despre Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril că iau sufletele oamenilor când mor – se face în această zi de sărbătoare, marea pomenire pentru toţi morţii din familie.
  • Conform credinţei populare, în această zi de sărbătoare a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril nu se lucrează
  • Cei care muncesc în ziua aceasta de sărbătoare se va chinui înainte de moarte.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *