Rugăciunea Sfântului Dumitru. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este prăznuit în fiecare an pe 26 octombrie. Este una dintre cele mai mari sărbători ale toamnei, alături de cea închinată Cuvioasei Parascheva (14 octombrie). Sfântul Dimitrie este considerat de credincioși un mare făcător de minuni. Se spune că cine se roagă cu profundă credință la Sfântul Dumitru va avea parte de schimbări majore în viața sa.
Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir a trăit pe vremea împăraților Dioclețian și Maximian Glaeriu (284 – 311) și era fiul voievodului Tesalonicului. A fost botezat pe ascuns de părinții săi de frica cruntelor prigoane asupra creștinilor din acea vreme.
Părinții l-au învățat toate tainele dreptei credințe în cămara ascunsă a palatului.
După moartea tatălui său a fost ales dregator al cetății Tesalonic chiar de către împaratul Maximian Galeriu. Pentru că mărturisea credința în Hristos și refuza să aducă jertfă zeilor, el a fost aruncat în temniță.
Pe vremea aceea, se practicau jocurile în cinstea împăratului. Gladiatorul Lie, un temut luprător african, obișnuia să îi arunce în suliță pe cei cu care se lupta, în special pe creștini.
Un tânăr pe nume Nestor, îi cere binecuvântarea în temniță Sfântului Dimitrie pentru a se putea lupta cu Lie. Sfântul Dimitrie îl binecuvintează, iar Nestor reușește să îl învingă pe Lie. Împăratul, aflând de binecuvântarea dăruită a poruncit ca Sfântul Dumitru să fie ucis cu sulițele, iar lui Nestor să i se taie capul.
Trupul său a fost înmormantat de creștini, iar pe acel loc a fost ridicată mai târziu biserica, ce se poate vedea și astazi. Din mormânt ieșea mir sfânt care tamăduia bolile, și de aceea Sfantul Dimitrie este numit Izvoratorul de Mir.
Minunile săvârșite de Sfântul Dimitrie se petrec și în zielel noastre. Nu puține sunt mărturiile credincioșilor despre cum Sfântul Dumitru i-a ajutat să se ridice din boală ori necaz.
„Sfinte Dumitru, tu ai fost ales de Dumnezeu şi hărăzit să ocupi funcţia de proconsul, în timpul crudului persecutor al creştinismului, Maximilian; lucrul acesta ţi-a îngăduit să poţi veşti cu mai multă uşurinţă şi autoritate cuvântul mântuitor al sfintei Evanghelii.
Tu nu te-ai lăsat impresionat nici de promisiunile tiranului, nici de ameninţările lui, ci ai renunţat la orice demnitate lumească pentru a câştigă fericirea veşnică.
Împărţind toate bunurile tale celor săraci ai mers la închisoare cântând cel mai frumos imn de biruinţă al creştinilor: ‘Aleluia.’ Străpuns de sulitele ucigaşilor te-ai asemănat cu Mântuitorul tău răstignit pe cruce.
Te rog mijloceşte-mi şi mie harul să gust măcar în parte fericirea pe care o da trăirea sinceră a credinţei.
Binecuvântează-mă şi pe mine, că să mă pot împotrivi greutăţilor pe care le întâlnesc în strădania de a-mi apară credinţă.
Binecuvântează-mă şi pe mine, că să mă pot împotrivi greutăţilor pe care le întâlnesc în strădania de a-mi apară credinţă.
Bunul Dumnezeu a răsplătit cucernicia şi dragostea cu care ai îndurat toate suferinţele săvârşind nenumărate minuni cu moaştele tale, care atunci când au fost găsite emanau un parfum plăcut mirositor.
Da-mi şi mie harul să fiu în viaţă o plăcută mireasma a lui Cristos în mijlocul lumii stricate şi să duc pe cât mai mulţi pe drumul mântuirii prin pildă şi rugăciunea mea. Amin”.
An de an, în preajma sărbătorii de Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, se organizează un pelerinaj la Catedrala Patriarhală, acolo unde sunt depuse moaștele sfântului. Zeci de mii de oameni vin în fiecare an aici, așteptând neobosiți la rând ore întregi pentru a se ruga la racla cu moaștele Sfântului Dumitru. Credincioșii îl consideră pe Sfântul Dimitrie un mare făcător de minuni.
Și anul acesta, oamenii vor putea lua parte la procesiune, însă detaliile organizatorice urmează să fi anunțate de către Biserica Ortodoxă Română.