Ruladă cu banane și cremă caramel. Tehnica de rulare a blatului explicată pas cu pas

Ce să adaugi în rețetă pentru un desert absolut delicios

Scris de: Oana Matei

10 Nov. 2022

Ruladă cu banane și cremă caramel. Tehnica de rulare a blatului explicată pas cu pas

Ai poftă de un desert delicios și rapid? Astăzi vă prezint o ruladă de cacao cu umplutură de cremă caramel și banane. Deși pare dificil de a face o prăjitură sub formă de ruladă, și eu m-am ferit multă vreme de ele, să știți că nu e atât de complicat precum pare. Sunt câteva reguli simple pentru a face blatul pentru ruladă astfel încât să nu se rupă atunci când este rulat.

Cum se face blatul pentru ruladă? Care sunt tehnicile de rulare a blatului pentru ruladă?

Blatul pentru ruladă este ca blatul de pandișpan cu diferența că la blatul pentru ruladă ouăle nu se separă, ci se bat întregi. Dacă umplutura ruladei nu necesită timp de închegare la frigider, rulada poate fi gata în mai puțin de o oră, cu tot cu timpul de răcire a blatului.

Ruladele pot fi umplute cu gem sau cu diverse creme, cum ar fi: cremă de ciocolată, vanilie, frișcă, mascarpone, în care se pot adăuga bucăți de fructe, nuci, cam cu orice vă place.

În secțiunea ”mod de lucru” veți găsi tehnica detaliată de coacere și rulare a blatului pentru ruladă. Pentru coacerea blatului se folosește o tavă de dimensiunile 33x 42 centimetri.

Dacă aveți o tavă de dimensiuni mai mici, reduceți cantitatea de ouă la patru bucăți, împreună cu ingredientele uscate, respectiv făina și zahărul la 25grame/ou.

Să trecem la treabă!

Ruladă cu banane și cremă caramel. Rețetă și ingrediente

Ingrediente blat de ruladă

  • 5 ouă întregi
  • 125 grame zahăr tos
  • 125 grame făină
  • un praf de sare
  • 30 grame cacao
  • extract de vanilie

Ingrediente pentru umplutură

  • 2 banane
  • 250 grame mascarpone
  • 300 grame lapte condensat caramelizat
  • 30 grame unt 80% grăsime

Ruladă cu banane și cremă caramel. Mod de lucru

I. Blat pentru ruladă

1. Se încinge cuptorul la 180 de grade.
2. Într-un bol se mixează ouăle cu zahărul, extractul de vanilie și un praf de sare. Se mixează timp de 5-6 minute până volumul compoziției crește iar consistența trebuie să fie groasă, astfel încât să se scurgă lent de pe paletele mixerului.
3. Cu o spatulă, făina și cacaua se amestecă ușor cu compoziția de ouă. Nu se amestecă energic, se amestecă ușor pentru a se păstra compoziția aerată.
4. În tava pentru copt, tapetată cu hârtie de copt, se toarnă amestecul pentru blat și se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 12- 15 minute sau până când blatul este ușor auriu. Blatul nu trebuie să fie prea rumen, altfel devine prea uscat pentru a mai putea fi rulat.
5. După ce blatul a fost scos din cuptor, se presară zahăr pe toată suprafața și se pune o coală nouă de hârtie de copt peste blat. Blatul fierbinte se răstoarnă rapid, cu grijă să nu se rupă și se desprinde coala de hârtie de copt de pe fundul blatului. Se pune o coală nouă de hârtie și se întoarce din nou blatul.
6. Acum urmează pasul de rulare a blatului. Acesta se poate face în două moduri: pe latura lungă ( rulada va fi mai subțire) sau pe latura scurtă ( rulada va fi mai groasă). Cea din imagine este rulată pe latura lungă de aceea felia de ruladă este mai mică.
7. Odată aleasă latura de rulare, blatul se rulează ușor, cu mișcări lente, cu tot cu hârtia de copt. Se rulează cât de strâns permite blatul, fără a-l rupe.
8. Rulada se dă deoparte până la răcirea completă.

II. Umplutură pentru Ruladă cu banane și cremă caramel

  1. Am caramelizat laptele condensat după procedeul de la rețeta Banoffee tart sau tarta cu banane și caramel toffee sau Prăjitura Marlenka cu cremă caramel, nuci și foi cu miere.
  2. Într-un castron am mixat untul moale până devine cremos apoi se adaugă brânza mascarpone și crema caramel. Se continuă mixarea doar până se omogenizează toate ingredientele. Nu mixați mai mult, altfel crema va deveni prea moale.
  3. Bolul cu cremă se acoperă cu folie alimentară și se dă la frigider până când crema se întărește.

III. Finalizare Ruladă cu banane și cremă caramel

  1. După ce crema caramel s-a întărit, se pregătește blatul pentru ruladă: se derulează ușor hârtia de copt împreună cu blatul răcit.
  2. Se unge toată suprafața blatului cu cremă, peste cremă se pun două banane întregi, decojite.
  3. Foaia cu umplutură se rulează ușor cu ajutorul hârtiei de copt.
  4. Peste ruladă se presară zahăr pudră amestecat cu cacao.

Să vă fie de folos!

Etape de pregătire Ruladă cu banane și cremă caramel
Etape de pregătire Ruladă cu banane și cremă caramel

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *