Ai poftă de un desert delicios și rapid? Astăzi vă prezint o ruladă de cacao cu umplutură de cremă caramel și banane. Deși pare dificil de a face o prăjitură sub formă de ruladă, și eu m-am ferit multă vreme de ele, să știți că nu e atât de complicat precum pare. Sunt câteva reguli simple pentru a face blatul pentru ruladă astfel încât să nu se rupă atunci când este rulat.
Blatul pentru ruladă este ca blatul de pandișpan cu diferența că la blatul pentru ruladă ouăle nu se separă, ci se bat întregi. Dacă umplutura ruladei nu necesită timp de închegare la frigider, rulada poate fi gata în mai puțin de o oră, cu tot cu timpul de răcire a blatului.
Ruladele pot fi umplute cu gem sau cu diverse creme, cum ar fi: cremă de ciocolată, vanilie, frișcă, mascarpone, în care se pot adăuga bucăți de fructe, nuci, cam cu orice vă place.
În secțiunea ”mod de lucru” veți găsi tehnica detaliată de coacere și rulare a blatului pentru ruladă. Pentru coacerea blatului se folosește o tavă de dimensiunile 33x 42 centimetri.
Dacă aveți o tavă de dimensiuni mai mici, reduceți cantitatea de ouă la patru bucăți, împreună cu ingredientele uscate, respectiv făina și zahărul la 25grame/ou.
Să trecem la treabă!
I. Blat pentru ruladă
1. Se încinge cuptorul la 180 de grade.
2. Într-un bol se mixează ouăle cu zahărul, extractul de vanilie și un praf de sare. Se mixează timp de 5-6 minute până volumul compoziției crește iar consistența trebuie să fie groasă, astfel încât să se scurgă lent de pe paletele mixerului.
3. Cu o spatulă, făina și cacaua se amestecă ușor cu compoziția de ouă. Nu se amestecă energic, se amestecă ușor pentru a se păstra compoziția aerată.
4. În tava pentru copt, tapetată cu hârtie de copt, se toarnă amestecul pentru blat și se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 12- 15 minute sau până când blatul este ușor auriu. Blatul nu trebuie să fie prea rumen, altfel devine prea uscat pentru a mai putea fi rulat.
5. După ce blatul a fost scos din cuptor, se presară zahăr pe toată suprafața și se pune o coală nouă de hârtie de copt peste blat. Blatul fierbinte se răstoarnă rapid, cu grijă să nu se rupă și se desprinde coala de hârtie de copt de pe fundul blatului. Se pune o coală nouă de hârtie și se întoarce din nou blatul.
6. Acum urmează pasul de rulare a blatului. Acesta se poate face în două moduri: pe latura lungă ( rulada va fi mai subțire) sau pe latura scurtă ( rulada va fi mai groasă). Cea din imagine este rulată pe latura lungă de aceea felia de ruladă este mai mică.
7. Odată aleasă latura de rulare, blatul se rulează ușor, cu mișcări lente, cu tot cu hârtia de copt. Se rulează cât de strâns permite blatul, fără a-l rupe.
8. Rulada se dă deoparte până la răcirea completă.
II. Umplutură pentru Ruladă cu banane și cremă caramel
III. Finalizare Ruladă cu banane și cremă caramel
Să vă fie de folos!