Salariu de 4.000 de lei pentru un începător, în România. Angajații din anumite domenii de activitate sunt extrem de bine plătiți. Un om cu experiență, pe un post de conducere în asemenea companii, poate ajunge cu ușurință la un salariu de 10.000 de euro. Însă chiar și angajații fără nicio zi de experiență pot primi o leafă mare. Pentru un începător, salariul poate depăși 4.000 de lei.
Dacă abia ai ieșit de pe băncile facultății și te numeri printre absolvenții de inginerie în IT, medicină sau în domeniul aerospațial, află că ai făcut cea mai bună alegere, cel puțin din punct de vedere financiar, atunci când ai decis să urmezi aceste studii.
Este o cerere foarte mare de angajați în astfel de domenii, iar companiile fac tot posibilul să îi atragă prin oferte salariale de nerefuzat. Astfel, un începător fără nicio zi de experiență poate câștiga chiar și 4.000 de lei. Iar în timp, salariile acestor profesioniști ajung la 10.000 de euro sau chiar și mai mult.
Cei mai căutați sunt experții în calculatoare, medicină și inginerie aerospațială, potrivit datelor obținute la târgul de joburi al Universității Politehnica București, arată Antena3.ro.
Serviciul Român de Informații a fost și el prezent la târgul locurilor de muncă din Capitală. În această perioadă, SRI caută ingineri, fiind disponiile peste 15 posturi în cadrul instituției.
Potrivit experților însă, cât de curând piața se va schimba. Cei mai căutați ingineri vor fi cei din domeniile agricultură și energie.
Între timp, în România, peste 1,3 milioane de români sunt plătiți cu salariul minim pe economie, care în momentul de față este de 2.550 de lei brut, arată datele oficiale. Dintre aceștia, 500.000 sunt angajați în agricultură și construcții.
În coaliția de guvernare sunt discuții ca venitul minim să crească până la 3.000 de lei începând cu 1 ianuarie 2023. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat că angajatorii vor beneficia în continuare de scutirea de la plata taxelor asupra celor 200 de lei oferiți unui angajat cu salariul minim.
„De la jumătatea anului 2022 am pus la dispoziţia mediului de afaceri o sumă de 200 de lei pe care să o poată asigura ca şi salariu angajaţilor săi, o sumă de 200 de lei unde statul nu percepe nicio taxă. Până acum a fost la decizia angajatorului, acum ne dorim să o introducem în cei 3.000 de lei şi să continuăm această practică şi anume să nu-i taxăm”, a declarat Marius Budăi, marți, la Parlament, potrivit Agerpres.