Salata de ardei copți este un deliciu pe care nu-l poți refuza. Se prepară ușor și repede, mai ales în sezonul cald. Poate fi o garnitură excelentă la numeroase mâncăruri, iar aroma legumelor este de-a dreptul inconfundabilă. Fie că îi coci pe plită, în cuptor sau pe grătar, ardeii copți din salată au un ingredient secret, dezvăluit în cartea de bucate a celebrului bucătar Radu Anton Roman.
Ardeii copți pot fi păstrați la congelator sau la borcan, peste iarnă, însă cea mai bună salată se obține atunci când kapia sunt proaspeți, fie în cuptor, fie pe plită, pe grătar sau direct pe flacără. Rețeta delicioasă mai are un secret, potrivit rețetei lui Radu Anton Roman. Este vorba chiar despre cimbru, care îi dă o savoare aparte.
Ai nevoie de următoarele ingrediente:
1,5 – 2 kg ardei kapia sau gras
100 ml oțet din vin
2 linguri ulei
1 linguriță sare
1 praf de cimbru
1 căpățână usturoi (opțional)
Iată sfaturile lui Radu Anton Roman pentru cea mai bună salată de ardei copți: „Se spală bine ardeii. Se coc în cuptor la foc iute sau pe un grătar, deasupra flăcării, să se pârlească pe din afară, dar să-şi păstreze carnea pe dinăuntru. Se pun ardeii într-o cratiţă mare, se presară cu puţină sare şi se acoperă pentru circa un ceas. Se curăţă de pieliţă, cu răbdare şi un vârf de cuţit. Evitaţi apa, care le spală şi gustul! Ardeii se tratează grijuliu şi se compune o stea splendidă într-un castron, cu codiţele spre margine.
Se pune praful de cimbru peste ei. Se curăţă usturoiul, se taie de-a latul căţeii în felioare hiper-subţiri şi se cern peste ardei. Se amestecă sarea cu oţetul, se freacă cu untdelemn, se toarnă ploaie peste salată. Se lasă un sfert de oră, să prindă gust, apoi ardeii se sucesc, să bea şi să se-nmoaie pe amândouă părţile”.
Indiferent de ce fel de ardei preferi pentru copt, curățatul îți poate da mari bătăi de cap. Din fericire, există un truc prin care să se decojească ușor. Imediat după ce i-ai luat de pe foc sau din cuptor, pune o cantitate generoasă de sare peste ei, apoi acoperă vasul cu folie alimentară sau cu un capac. Astfel, se va păstra căldura în interior, iar acel abur care se formează face coaja să se umfle și să se desprindă rapid de pe ardei.