Sfecla roșie este una dintre cele mai apreciate rădăcinoase, datorită proprietăților sale. Ne putem bucura de aroma ei atât crudă, cât și fiartă, coaptă sau murată. Sfecla se potrivește foarte bine în combinație cu hreanul, atât în stare crudă, cât și când este murată. Cum faci cea mai bună salată de sfeclă roșie la borcan cu hrean? Secretul pentru a se păstra crocantă până anul viitor.
Sfecla roșie este o legumă foarte valoroasă în alimentație. Ea reprezintă o sursă excelentă de vitamine și minerale, este săracă în calorii și bogată în acid folic (vitamina B9), vitamina C, mangan, potasiu, fosfor și fier.
Sfecla poate fi consumată ca atare, poate fi coaptă sau fiartă, iar dacă este gătită cum trebuie își păstrează proprietățile nutritive. De asemenea, se poate pune la murat, pentru iarnă. Poți face o salată delicioasă de sfeclă cu hrean, pe care să o păstrezi în borcane sterilizate și să o savurezi atunci când ai poftă.
Pentru a face o salată delicioasă de sfeclă pentru iarnă, ai nevoie de câteva ingrediente la îndemână. Sfecla murată se păstrează cel mai bine în soluție de oțet și zahăr, combinația de gust dulce și acrișor fiind ideală în cazul acesteia. Pentru a pune sfeclă la murat ai nevoie de:
Citește și: De ce să pui felii de măr la murături. Secretul care le transformă într-un deliciu, doar așa vei proceda
Mai întâi, vom prepara termic sfecla, pentru a căpăta o textură mai moale. Nu este nevoie să fie coaptă sau fiartă mult, pentru că nu vrem să se înmoaie, ci doar să devină mai fragedă. Ea se va mai înmuia oricum și în borcane, după ce va fi pusă la murat.
Sfecla se spală foarte bine, dar nu se curăță de coajă înainte de a fi preparată termic. Dacă o puneți la cuptor, este nevoie să o înțepați din loc în loc cu o furculiță, pentru a se coace repede și uniform. Se pune pe hârtie de copt, într-o tavă, și se introduce la cuptor. Se întoarce după 20 de minute, pentru a se găti pe toate părțile. Când cuțitul intră cu ușurință în sfeclă, este gata.
Dacă o fierbeți pe aragaz, puneți sfecla într-o oală cu apă și sare și fierbeți-o la foc potrivit timp de 30 de minute. După ce se răcește, sfecla se curăță de coajă și se taie felii sau cubulețe, după preferință.
Pentru a prepara soluția în care va sta sfecla, se pune pe foc o oală în care se adaugă apă, sare, zahăr și semințele de chimen. Se fierbe și se amestecă până când se zahărul și sarea s-au topit. Se oprește focul, se lasă câteva minute, după care se adaugă și oțetul în compoziție și se amestecă bine.
Se pune sfecla tăiată în borcane sterilizate, se adaugă fâșii de hrean, după care se toarnă soluția de oțet, până când se umplu borcanele. Acestea se închid cu capace și se lasă să se răcească treptat. Se depozitează într-un loc uscat și răcoros, iar după ce se deschide borcanul, se ține la frigider.