Sănătatea intestinelor începe cu aceste 5 alimente, spune o specialistă - Ego.ro

Sănătatea intestinelor începe cu aceste 5 alimente, spune o specialistă

Sănătatea intestinelor începe cu aceste 5 alimente, spune o specialistă

Regula binecunoscută „5 pe zi” – adică cinci porții de fructe și legume consumate zilnic  a fost de-a lungul anilor un reper al unei alimentații sănătoase. Însă dr. Federica Amati, nutriționist, propune o abordare diferită, bazată pe cele mai recente cercetări în domeniul sănătății intestinale. Într-un interviu acordat publicației Business Insider, specialista a explicat cum își structurează dieta zilnică în jurul a cinci tipuri de alimente: nuci și semințe, leguminoase, acizi grași omega-3, fructe proaspete și cereale integrale. Această selecție este menită să susțină diversitatea microbiomului intestinal – totalitatea microorganismelor care trăiesc în tractul digestiv și care joacă un rol crucial în digestie, imunitate și metabolism.

O regulă nouă pentru sănătatea microbiomului

Abordarea nutriționistei se bazează pe ideea că un microbiom intestinal divers are nevoie de o varietate de nutrienți proveniți din mai multe surse alimentare. Această diversitate microbiană este cheia unei sănătăți optime, influențând numeroase funcții ale organismului.

„Regula mea de cinci pe zi se concentrează pe diversitate nutrițională, nu doar pe cantitate”, spune dr. Amati.

Inspirată de concluziile unui studiu publicat în 2019 în The Lancet, esxperta își construiește această regulă personală pe baza dovezilor că o dietă săracă în cereale integrale, fructe, legume, nuci, semințe și omega-3 este asociată cu un risc crescut de deces, chiar mai mare decât fumatul.

Nuci și semințe

Nucile și semințele sunt parte integrantă a dietei zilnice a dr. Amati, nu doar pentru conținutul lor bogat în fibre și proteine vegetale, ci și pentru ușurința cu care pot fi integrate în mesele de zi cu zi.

„Ronțăi un mix de nuci – preferatele mele sunt nucile și migdalele – de două sau trei ori pe zi. Țin mereu un pachet de nuci în geantă ca să pot mânca și când sunt pe drumuri”, explică nutriționista.

Pe lângă nuci, obișnuiește să arunce și câteva semințe peste mâncare – chia, in, dovleac sau floarea-soarelui – ca să-i dea un plus de gust, textură și nutrienți.

Leguminoase

Dr. Amati integrează leguminoasele în aproape toate mesele zilei. Fie că e vorba de prânzuri rapide sau mic dejunuri consistente, fasolea, lintea sau năutul sunt nelipsite din farfurie. Le are mereu la îndemână, fie în formă uscată, fie gata preparate, astfel încât să poată crea mese rapide, dar hrănitoare.

Uneori combină ouăle, brânza, fasolea și ceapa verde într-un prânz improvizat, completat cu pâine și ulei de măsline. Alteori, începe ziua cu o felie de pâine prăjită pe care adaugă fasole albă sau năut, uneori și câteva legume precum roșii sau ciuperci. Nu se ferește nici de combinații mai neobișnuite, cum ar fi pastele cu fasole, pe care le consideră „o combinație perfectă”.

Omega-3

Pentru a-și asigura aportul de omega-3, specialista nu se bazează doar pe peștele gras. Include și surse vegetale, cum ar fi semințele de chia și nucile, iar peștele îl consumă de două ori pe săptămână. De multe ori adaugă o conservă de sardine în salate.

În plus, în categoria „pește gras”, include și fructele de mare, cum sunt creveții, pe care îi consideră o alternativă gustoasă și sănătoasă.

Fructe proaspete

Fructele au un loc stabil în alimentația ei zilnică. Alege variante practice, ușor de transportat, cum ar fi merele sau bananele, și le consumă ca gustări între mese. Când nu optează pentru fasole la micul dejun, își începe ziua cu un bol de iaurt sau terci de ovăz cu fructe congelate.

Acordă o atenție specială fructelor de pădure, pentru că sunt bogate în fibre și antioxidanți. De exemplu, zmeura conține de peste două ori mai multe fibre decât un măr tăiat. Afinele și kiwi completează lista fructelor preferate, oferind beneficii pentru imunitate și protecție celulară.

Cereale integrale

Ziua începe, de cele mai multe ori, cu ovăz. Fie că e vorba de terci cald sau de overnight oats (terciul pe care îl prepari seara și îl mănânci rece dimineața) cu chefir și semințe, cerealele integrale sunt nelipsite din rutina ei de dimineață. Pe lângă ovăz, folosește și alte tipuri de cereale, cum ar fi alacul, pe care îl adaugă în supe sau tocănițe.

Când e pe fugă, preferă variantele rapide, precum quinoa la microunde, pe care o combină cu legume sau pește gras, pentru o masă completă și rapidă.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce face Jojo - Cătălina Grama atunci când vrea să îl împace pe Paul Ipate
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Horoscop zilei. Fecioarele iau decizii importante în dragoste, iar Scorpionii privesc altfel emoțiile
Pomii fructiferi care trebuie tăiaţi la început de aprilie pentru roade îmbelşugate. Vor rodi până...
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din...
Ilie Bolojan a promulgat legea care va fi aplaudată de toţi românii. Intră în vigoare...
Punem pariu că nu o recunoști! Astăzi este una dintre cele mai cunoscute femei din...
Alexia Eram și iubitul ei, în ipostaze incendiare într-un club de fițe din București. Cum...
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Înșală orice bărbat care se află într-o relație sau nu, conform Cristinei Șișcanu? "Așa și...
Horoscop Pesti maine 4 Aprilie 2025
Horoscop Pesti maine 3 Aprilie 2025
Cum arată și cu ce se ocupă fiica lui Robert Turcescu: “Fiica mea cea mare...
Ultimul mesaj public al lui Val Kilmer, actorul din Batman care a decedat la vârsta...
Reglementare UE: Multe dintre alimentele consumate mai ales de copii vor dispărea de pe piață
Îți amorțesc mâinile? Ce afecțiuni pot ascunde, potrivit medicilor
El este Albert, ursul polar de 680 de kg. De ce nu atacă oamenii?
„Am călcat peste morți ca să ajungem la cei vii” Mărturii șocante din infernul de...
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *