Săptămâna Luminată 2022. Ce nu este bine să faci sub nicio formă

Ce tradiții trebuie să respecți în Săptămâna Luminată.
Săptămâna Luminată 2022. Ce nu este bine să faci sub nicio formă

Săptămâna Luminată este prima săptămână care urmează după Paște. În aceste zile, după Învierea Domnului, iată ce tradiții ar trebui respectate. Sunt anumite obiceiuri pe care toți creștinii ortodocși ar trebui să le aibă în vedere.

În aceste șapte zile, iată ce nu ar trebui să faci sub nicio formă. În Săptămâna Luminată toți creștinii ar trebui să respecte anumite tradiții dar și câteva interdicții.

Săptămâna Luminată – Ce nu este bine să faci

În ziua de marți din Săptămâna Luminată nu se lucrează. Conform tradiției, în această zi nu se calcă, nu se spală și nu ar trebui să se facă ale treburi în gospodării. În anumite zone rurale din țară, în această zi femeile obișnuiesc să dea de pomană vin roșu și cozonac.

Ziua de miercuri din Săptămâna Luminată este cunoscută și sub denumirea de Sfânta Mercurie. Bărbații merg la câmp să muncească, în timp ce femeile nu au voie facă treabă. Dacă nu se respectă obiceiul, se spune că munca de “nunta șoarecilor” poate aduce multe necazuri în gospodărie. Printre acestea cele mai cunoscute sunt lipsa de mâncare pe masă pentru tot restul anului sau apariția rozătoarelor în casă.

În joia din această săptămână se cinstesc grădinile, holdele și grânele. Se spune că nici în această zi nu se muncește. În caz contrar, munca poate să aducă ghinionul în casă și seceta pe câmp.

Vinerea sau Vinerea Scumpă, cum i se mai spune acestei zile în Săptămâna Luminată, este precedată de o altă datină. În această zi, la finalul slujbei de seară, biserica sfințește fântânile. De asemenea, în această vinere are loc și sărbătoarea Izvorul Tămăduirii.

Săptămâna Luminată – alte obiceiuri cunoscute

Tradiția spune că în aceste zile nu se citește Psaltirea. De asemenea, nici nu se organizează parastase pentru cei decedați. Aceste slujbe se reiau după Duminica Tomii, pe 1 mai 2022. De regulă, slujbele de înmormântare sunt înlocuite cu slujba Învierii în timpul Săptămânii Luminate.

Toate slujbele din Săptămâna Luminată se ţin cu Uşile bisericii larg deschise. Acest lucru simbolizează uşa deschisă a  mormântului Mântuitorului, dar şi ruperea catapetesmei Templului din Ierusalim în momentul morţii Mântuitorului.

În Săptămâna Luminată, zilele de miercuri și vineri sunt zile cu „harți”. Conform Tipicului Sfântului Sava, miercurea și vinerea, în zilele cuprinse între Învierea Domnului și Duminica Tuturor Sfinților, este “dezlegare la pește”. Totodată, de la Învierea Domnului și până la Rusalii, nu se fac metanii, ci doar închinăciuni.

Săptămâna Luminată marchează începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după cincizeci de zile de la Sfintele Paști, de Rusalii, care în acest an se sărbătorește pe data de 12 iunie.

Află și când se spală după Paşte. Zilele în care nu trebuie să faci treburi casnice în Săptămâna Luminată.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 21 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *