O serie de noutăți au fost introduse în anul școlar 2022-2023, iar printre ele se numără și Săptămâna Verde. Iată ce reprezintă acest program și în ce perioadă se desfășoară.
Pe lângă săptămânile de curs, vacanțe și Școala Altfel, în structura anului școlar 2022-2023 se regăsește un nou program educațional care se numește „Săptămâna Verde”. Mai întâi, programul a fost implementat la nivelul Capitalei, însă de anul acesta toate școlile din România vor putea să stabilească o săptămână, dintr-un interval dat, pentru activități specifice.
Săptămâna Verde este similară ca structură cu Școala Altfel și are scopul de a-i învăța pe cei mici despre importanța reciclării și protejarea mediului înconjurător. Ministerul Educației lasă la latitudinea fiecărei unități de învățământ posibilitatea de a-și alege zilele dedicate Săptămânii Verzi în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023.
„Participarea la programul «Săptămâna verde» este obligatorie atât pentru antepreşcolari/preşcolari/elevi, cât şi pentru toate cadrele didactice din unitatea de învăţământ. Activităţile pe care Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) le pune la dispoziţia unităţilor de învăţământ sunt cuprinse în diferite parteneriate încheiate de ISMB cu instituţii publice şi/sau private, ONG-uri sau alţi parteneri”, au spus reprezentanţii Inspectoratului Şcolar din Capitală, notează ZF.
A fost înființată și o platformă specială pentru programul Săptămâna Verde de către Ministerul Educației și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și poate fi accesată aici. Platforma conține materiale informative și idei sau sugetii de activități ce pot fi organizate la nivelul fiecărei unități de învățământ. Cu toate acestea, cadrelor didactice li se oferă libertatea de a indentifica și alte tipuri de activități la nivel local.
Activitățile care se pot organiza în Săptămâna verde sunt următoarele: „lecții în natură, dezbateri, jocuri de rol, fotografie vorbită, exerciții de construcție participativă a unor scenarii de viitor, vizionări de documentare, experimente, biblioteci vii, teatru forum, teatru legislativ, proiecte de servicii în folosul comunității, voluntariat, expediții și excursii în parcuri naturale și arii protejate, fără a se limita la acestea”, se arată într-un ordin publicat în Monitorul Oficial.
Conform documentului, elevii și dascălii au obligația de a participa la Săptămâna Verde. Este important de precizat faptul că, în perioada aleasă de fiecare școală în parte nu se vor organiza cursuri după orarul obișnuit. Unitățile de învățământ vor avea un program special.
La fel ca Săptămâna Verde și Școala Altfel se desfășoară tot în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023 și va cuprinde cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planificare este lăsată la decizia fiecărei unități de învățământ în parte.
Citește și: „Calendarul anului școlar 2023-2024. Dispare sau nu vacanța de Paște?”