Sărbătoare mare azi, 10 ianuarie 2024. Ce este interzis să faci, e mare păcat. Rugăciunea puternică pe care să o rostești, e făcătoare de minuni

Ce sfinți importanți sunt răznuiți astăzi.
Sărbătoare mare azi, 10 ianuarie 2024. Ce este interzis să faci, e mare păcat. Rugăciunea puternică pe care să o rostești, e făcătoare de minuni

Este sărbătoare mare astăzi în calendarul creștin ortodox. Credincioșii prăznuiesc pe data de 10 ianuarie 2 sfinți importanți. Este vorba despre Cuviosul Antipa de la Calapodești și Sfântul Grigorie de Nissa. Ce rugăciune este bine să rostești în această zi.

Sărbătoare mare azi, 10 ianuarie 2024

Cuviosul Antipa de la Calapodești

Deși român, Sfântul Antipa de la Calopodești este mai puțin cunoscut de către români, dar foarte cinstit de ruși și greci. În Rusia este cinstit drept ”sfânt cuvios”, iar grecii îl cinstesc drept ”sfânt athonit” ca unul ce s-a distins între călugării de la Sfântul Munte, arată crestinortodox.ro.

Sfântul Antipa de la Calopodești este, de fapt, singurul călugăr athonit român trecut în rândul sfinților și numărat printre cei din urmă cuvioși părinți ai Athosului.

Născut în anul 1816, în satul Calapodești, din județul Bacău, Cuviosul Antipa a intrat în monahism la vâsta de 20 de ani, la mănăstirea din localitatea natală.  Dupa doi ani a plecat la Muntele Athos și s-a stabilit la schitul românesc Lacu, unde a petrecut 15 ani. Apoi a stat 4 ani la Mănăstirea Esfigmen, una dintre cele mai vechi mănăstiri ale Sfântului Munte. Tot aici a fost călugărit cu numele Antipa.

Ulterior a revenit în România, viețuind în mănăstirile din jurul Iașiului, iar ultimii 17 ani din viață i-a petrecut la Mănăstirea Valaam. Trece la cele veșnice la 10 ianuarie 1882 și este înmormântat la Mănăstirea Valaam.

Sfântul Grigorie de Nissa

Biserica Ortodoxa Română l-a trecut în rândul sfinților în urma ședintelor de canonizare din 20-21 iunie 1992.

Tot astăzi este prăznuit și Sfântul Grigorie de la Nissa, fost episcop de Nissa, considerat unul dintre cei mai mari părinți capadocieni, alături de fratele lui Sfântul Vasile cel Mare și de Sfântul Grigore de la Nazianz.

Sfântul Grigorie de la Nissa a fost numite ”Stâlp al Ortodoxiei”, datorită cunoștințelor sale vaste și talentului său oratoric.

A fost prezent la Sfântul Sinod convocat de patriarhul Nectarie și se crede că s-a stins din viață imediat după acest eveniment, întrucât de atunci nu s-a mai aflat nimic de el.

Ce nu ai voie să faci astăzi, 10 ianuarie

În data de 10 ainuarie, când sunt prăznuiți acești doi sfinți, în calendarul creștin-ortodox este sărbătoare cu cruce neagră. În unele zone ale țării, sărbătorile cu cruce neagră, drept urmare oamenii nu spală, nu calcă și nu fac curățenie în astfel de zile.

Rugăciunea folositoare pe care să o rostești astăzi. Are o mare putere

„Troparul Sfântului Ierarh Grigorie, Episcopul Nissei

Glasul al 4-lea

Dumnezeul părinților noștri Care faci pururea cu noi după blândețile Tale, nu îndepărta mila Ta de la noi; ci, pentru rugăciunile lor, în pace îndreptează viața noastră.

Condacul Sfântului Ierarh Grigorie, Episcopul Nissei

Glasul al 2-lea

Pe Născătoarea de Dumnezeu, cea întru rugăciuni și ajutor neadormită, nădejdea cea neschimbată, mormântul și moartea nu o au ținut, căci ca pe Maica Vieții a mutat-o la viață Cel ce S-a sălășluit în pântecele ei cel pururea fecioresc.

Insuflatul de Dumnezeu ierarh al Bisericii și cinstitul scriitor de cântări al înțelepciunii, mintea cea priveghetoare a Nissei, Sfântul Grigorie, dănțuind și desfătându-se cu îngerii întru Dumnezeiasca Lumină, se roagă neîncetat pentru noi toți.”

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *