Ziua de duminică, 28 ianuarie, este una importantă pentru creștinii ortodcși. Biserica Ortodoxă Română sărbătorește trei sfinți, iar toți cei care le poartă numele își serbează astăzi ziua onomastică. Idei de mesaje pentru sărbătoriții zilei, cui spunem ”La mulți ani”.
În fiecare an, pe data de 28 ianuarie, Biserica Ortodoxă prăznuiește trei sfinți. Este vorba despre Efrem Sirul, Paladie și Iacob. Primul dintre aceștia este și cel mai important și a fost supranumit ”Harpa Duhului”, pentru minunile pe care le-a săvârșit în timpul vieții. Se spune că încă din copilărie, Sfântul Efrem a fost hărăzit cu darul de a face minuni, datorită dragostei pe care o avea față de Dumnezeu.
Căuta mereu singurătatea și petrecea mult timp singur, în rugăciune. Se spune că avea mereu lacrimi în ochi, gândindu-se la a doua venire a lui Hristos. Sfântul Efrem petrecea timpul noaptea priveghind, pentru a nu fi ispitit de forțele întunericului, iar ziua se ruga și făcea fapte bune.
Citește și: Calendar creștin ortodox ianuarie 2024. Ce sărbători importante sunt în prima lună din an
Pe lângă componenta religioasă pe care o are această zi, este și prilej de sărbătoare pentru cei care poartă numele sfinților menționați. Pe 28 ianuarie, le urăm ”La mulți ani” celor care se numesc Efrem, Iacob, Paladie sau poartă nume derivate de la acestea.
Citește și: Când începe Postul Paștelui 2024. Cât durează și cum se ține corect
”Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie. (o metanie)
Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-l mie, robului Tău. (o metanie)
Așa Doamne, Împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșalele mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin. (o metanie)
Dumnezeule, milostiv fii mie păcătosului. (o închinăciune)
Dumnezeule, curățește-mă pe mine păcătosul. (o închinăciune)
Cel ce m-ai zidit, Dumnezeule, mântuiește-mă. (o închinăciune)
Fără de număr am greșit, Doamne, iartă-mă. (o închinăciune)” (Sursa: Doxologia)