Ziua de 13 decembrie este marcată în caledarul creștin-ortodox drept o mare sărbătoare. Astăzi este prăznuit un sfânt important al Bisericii Ortodoxe, Sfântul Ierarh Dosofei. Este zi de post, dar credincioșii au dezlegare le vin și ulei.
În fiecare an, la data de 13 decembrie, Biserica Ortodoxă marchează o sărbătoare deosebită, dedicată Sfântului Ierarh Dosoftei, unul dintre cei mai remarcabili cărturari români ai secolului al XVII-lea. Sărbătoarea este și un prilej de a rememora contribuțiile lui Dosoftei la înțelegerea și promovarea credinței, precum și rolul său ca ocrotitor al părinților și copiilor, vindecător al celor bolnavi și mângâietor al celor întristați.
Citește și: Ce înseamnă sărbătoare cu cruce neagră și ce nu se face în această zi. Se spală rufe când e cruce neagră?
Sfântul Dosoftei s-a născut pe 24 octombrie 1624 la Suceava, într-o familie credincioasă, primind la botez numele Dimitrie. Încă de mic, a învățat tainele creștinismului și a mers la școala Frăției Ortodoxe de la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Liov. A citit din Scripturi și învățăturile Sfinților Părinți ai Bisericii și tradus scrieri sfinte în limba română, pentru că învățase greacă, latină, slavonă, polonă și ucraineană.
Mitropolitul Dosoftei a fost unul dintre cei mai mari cărturari români din secolul al XVII-lea, fiind cunoscut ca primul poet naţional, primul traducător în limba română al cărţilor de slujba religioasă, primul versificator al Psaltirii în tot Răsăritul ortodox, primul traducător în româneşte al unor cărţi din literatura dramatică şi istoria universală, primul cărturar român care a copiat documente şi inscripţii.
Mai este cunoscut drept o personalitate a vieţii culturale şi spirituale româneşti şi pentru traducerile sale din literatura patristică şi pentru contribuţia sa la formarea limbii literare româneşti.
În anul 1686, regele polon Jan Sobieski a intrat în Moldova pentru a-l atrage de partea sa pe voievodul Constantin Cantemir, dar a fost nevoit să se retragă. Atunci, l-a luat ostatec pe Dosoftei, care a plecat cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava și arhiva mitropoliei Moldovei.
Dosoftei va rămâne în exil până la sfârșitul vieții sale. A trecut la cele veşnice pe 13 decembrie 1693 și a fost înmormântat la Biserică „Naşterea Domnului” din Zolkiew (Ucraina).
Canonizarea Sfântului Ierarh Dosoftei a fost abrobată de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința de lucru din 5-6 iulie 2005, la propunerea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Proclamarea solemnă a canonizarii Sfântului Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, a avut loc în data de 14 octombrie 2005, la Catedrala mitropolitană din Iași.
”O, preaînțelepte, Sfinte Ierarhe Dosoftei, ai fost trimis de Dumnezeu, la vreme de strâmtorare, să fii pavăză Bisericii Moldovei. Pentru credința, blândețea, răbdarea și milostenia ta, chipul îngeresc ai primit și vrednic te-ai făcut de înălțimea chemării arhierești. Înțelept tâlcuitor al dreptei credințe, luminător și sfințitor al limbii române, mare iubitor al Sfinților și al Sfintei Liturghii te-ai arătat, Sfinte Ierarhe Dosoftei. Întrucât te-ai învrednicit să stai în preajma Sfintei Treimi, te lăudăm, cântăm și fericim viața ta curată și multa ta osteneală pentru credința și lucrarea Bisericii lui Hristos.
Citește și: Cea mai puternică rugăciune către Sfântul Nicolae. Cuvintele pe care să le rostești pe 6 decembrie 2023
Acum, te rugăm, păstor luminat al Bisericii și împreună liturghisitor cu îngerii în ceruri, ajută-ne cu mijlocirile tale, rugând pe Dumnezeu să dăruiască poporului nostru tăria dreptei credințe, bucuria vieții sfinte și rodirea faptelor bune; să ocroteacă pe părinți și pe copii, să vindece pe cei bolnavi și să mângâie pe cei întristați; să sporească dragostea noastră, a tuturor, pentru cei săraci, singuri și neajutorați; să ne ajute pe toți să împlinim poruncile Evangheliei lui Hristos, spre slava Sfintei Treimi și mântuirea noastră. Amin.”