A doua lună de toamnă vine cu câteva sărbători importante pentru creștinii ortodocși. Fiecare dintre ele are o semnificație aparte în calendar și oamenii respectă o serie de tradiții și obiceiuri în aceste zile. Sărbători cu cruce roșie în octombrie 2023: care sunt cele mai importante zile din această lună, din punct de vedere liturgic.
În calendarul creștin ortodox, sunt marcate mai multe sărbători. Unele dintre acestea sunt însemnate cu cruce neagră, altele cu cruce roșie, iar diferența dintre ele este semnificativă. Din punct de vedere liturgic, sărbătorile care au cruce roșie sunt cele mai importante. În aceste zile se oficiază slujbe complexe și solemne la biserică și nu se face treabă în casă sau în gospodărie.
Sunt marcate cu cruce roșie toate zilele de duminică de peste an, dar și marile praznice împărătești. Sărbătorile dedicate Maicii Domnului, Mântuitorului, Duhului Sfânt, dar și sfinților importanți se încadrează în această categorie. De asemenea, zilele care marchează momente importante din istoria creștinismului sunt marcate tot cu cruce roșie.
Citește și: Câte sărbători legale sunt în 2024. Zile libere în plus pentru români
Prima mare sărbătoare a lunii octombrie este chiar la începutul ei. Acoperământul Maicii Domnului amintește de un moment important din istoria creștinismului. În secolul al X-lea, Fecioara Maria a mers împreună cu mai mulți sfinți și îngeri la o biserică din Vlaherne, Constantinopol, pentru a se ruga. La un moment dat, mama Mântuitorului și-a ridicat vălul (acoperământul) și l-a întins asupra oamenilor, ca și cum i-ar ocroti. Momentul a rămas unul de referință pentru creștini și este celebrat în fiecare an, pe 1 octombrie.
Sfânta Parascheva este o sărbătoare cu o semnificație deosebită în România, cu atât mai mult cu cât moaștele sale se află în țara noastră. În fiecare an, în preajma acestei sărbători, la Iași se adună mii de credincioși din toată țara, pentru a se ruga la moaștele sfintei, despre care se spune că fac minuni. Pelerinii stau la coadă și 12 ore pentru a atinge moaștele. În acele zile, în tot orașul este sărbătoare și este o atmosferă solemnă.
Sfântul Dumitrie a fost unul dintre cei mai importanți apărători ai creștinismului. A trăit în secolul al III-lea, în timpul împăraților Dioclețian și Maximian, în Grecia, la Tesalonic. Tatăl său a fost voievod, iar după moartea acestuia, a devenit el voievod.
Când Maximian a aflat că Dimitrie este creștin, a poruncit să fie aruncat în temniță. De acolo, acesta l-a binecuvântat pe Nestor cu semnul sfintei cruci înainte de lupta cu Lie. Nestor a ieșit învingător, iar împăratul a poruncit ca el și Dimitrie să fie uciși. Moaștele Sfântului Dimitrie se află la Tesalonic și din ele curge mir sfânt. În fiecare an, mirul este colectat și oferit celor bolnavi, întru vindecare.
Citește și: Se spală când e cruce neagră? Ce semnificație au astfel de sărbători și ce recomandă preoții, de fapt
Ultima sărbătoare importantă a lunii octombrie îi este dedicată unui alt Dimitrie, ocrotitorul Bucureștiului. Moaștele sale se află la Catedrala Patriarhală din București, iar în această zi de sărbătoare credincioșii merg să se roage la ele. Acest sfânt a fost canonizat de către biserică în anul 1955, deși a trăit în secolul al XIII-lea.
Despre viața sa nu se cunosc prea multe detalii. Se știe că a trăit în Bulgaria, în satul Basarabovo (de unde își are și numele), în timpul împăraților Petru și Asan. Este cunoscută o poveste care circulă despre el:
”Într-o zi, pe când umbla prin fânul înalt, după vitele satului, a strivit, din nebăgare de seamă, puii golași dintr-un cuib de pasăre. Atât de vinovat s-a simțit în inima lui încât și-a pedepsit piciorul păcătos, nemaiîncălțându-l vreme de trei ani, nici vara, nici iarna”, notează pr. Sever Negrescu, într-un articol pentru Doxologia.