Ne aflăm în Postul Crăciunului, așa că delicioasele sarmale de post sunt o variantă nelipsită de pe mesele românilor, dar nu numai. Când vine vorba de sarmalele de post, există mai multe rețete, însă ingredientele fac diferența, pentru ca acestea să iasă delicioase și aromate. Iată ingredientul care nu trebuie să-ți lipsească din oală!
Sarmalele reprezintă una dintre cele mai apreciate mâncăruri tradiționale de la noi din țară. Deși rețeta este una simplă, nu oricine poate găti acest preparat. Unul dintre secretele puțin cunoscute constă în ingredientul pe care trebuie să-l adaugi în oală.
Dacă țineți Postul Crăciunului sau pur și simplu vă doriți o mâncare care să nu conțină carne, sarmalele de post ca la bunica sunt o idee excelentă pentru această perioadă. Și sarmalele de post sunt gustoase, sățioase și pot fi savurate oricând, chiar dacă nu țineți neapărat post.
Cu siguranță ați gustat sarmalele de post pe care le făceau bunicile odinioară. Pentru a le ieși delicioase și savuroase, ele foloseau un ingredient special în oala în care le fierbeau.
De regulă, bunicile foloseau orez cu bobul rotund la sarmalele de post, dar se poate pune și alt tip de orez. În plus, pentru ca sarmalele să fie gustoase și aromate, în oala în care fierbeau sarmalele se adăuga mai multe foi de dafin, piper boabe și cimbru uscat.
Sarmalele de post se pot face și cu varză dulce, dar este musai să opăriți frunzele și să adăugați borș atunci când le fierbeți. În caz contrar, dacă folosiți varză murată, foile se pun la desărat înainte, pentru a mai scăpa de sarea și acreala în exces.
Pentru început, se taie mărunt ceapa, ardeiul gras și morcovii. Orezul se spală și se pune timp de 1-2 minute în ulei încins. Mai apoi, adaugă legumele, sare și piper după gust. Întreaga compoziție se lasă la fiert timp de 10 minute.
Varza murată se spală cu apă rece și se lasă la scurs. După ce rulăm sarmalele, le punem în straturi într-o oală cu fundul gros, unsă cu ulei, însă nu înainte de a pune un strat de foi varză. Mai apoi, adăugăm câteva boabe de piper și cimbru uscat, iar deasupra mai punem un strat de foi varză.
Important este să completăm și cu apă până la nivelul sarmalelor, apoi dizolvăm pasta de roșii. Oala se lasă la fiert la foc mic timp de aproximativ o oră și jumătate. Se servesc calde, alături de mămăligă sau ardei iute!