Sarmalele reprezintă una dintre mâncărurile tradiționale, pe care majoritatea gospodinelor știu să le prepare. În perioada postului, ne putem bucura în continuare de aroma deosebită a acestui preparat, adaptând rețeta. Iată cum faci sarmale de post ca la bunica, aromate și sățioase.
Sarmalele sunt emblematice pentru gastronomnia românească. Se prepară în toate zonele țării, iar rețetele pot să difere în funcție de regiune. Nu lipsesc de pe mesele de sărbători ale românilor, dar pot fi preparate și cu altă ocazie. În perioada postului, ne putem bucura de aroma sarmalelor, înlocuind carnea cu alte ingrediente.
Se pot face sarmale din legume, cu soia sau cu ciuperci, acestea având o savoare deosebită. Pentru un plus de gust, multe gospodine adaugă în compoziție o mână de nucă măcinată sau de sâmburi de dovleac. Secretul unor sarmale bune îl reprezintă grăsimea din compoziție, iar la sarmalele clasice aceasta vine din carne și din afumătură. În cazul sarmalelor de post, este nevoie de un ingredient precum sâmburii, care să ofere acel gust sățios și bogat preparatului final.
Vezi și: În câte ape se spală orezul pentru sarmalele de post. Doar așa ies gustoase ca la mama acasă
Se desfac foile de varză murată și se pun în apă rece, pentru aproximativ o oră. Se toacă mărunt ceapa, ciupercile și mărarul, iar morcovul se dă pe răzătoare.
Într-o tigaie pe foc, se pun câteva linguri de ulei, ceapa și morcovul și se lasă la călit timp de 5 minute. Se asezonează cu sare și piper, după care se adaugă și ciupercile tocate mărunt, cimbrul uscat și 2 linguri de bulion. Se lasă pe foc până când și ciupercile sunt gătite, după care se adaugă orezul spălat.
Se mai călesc toate ingredientele timp de câteva minute, astfel încât aromele să se combine. Se oprește focul și se adaugă mărarul tocat. Se lasă compoziția să se răcorească timp de câteva minute, după care se adaugă nuca măcinată sau sâmburii de dovleac măcinați.
Se adaugă o lingură de compoziție în centrul foii de varză și se rulează. Se pun sarmalele într-o oală sau cratiță, pe straturi. Se adaugă câteva foi de dafin printre sarmale, iar la final se toarnă bulionul și se acoperă cu foi de varză murată întregi.
Se pune puțină apă, astfel încât sarmalele să fie complet acoperite de lichid și se fierb la foc mic timp de o oră. Pentru un gust aparte, se pot pune și în cuptor pentru o jumătate de oră. Se mai adaugă apă pe parcurs, dacă mai este nevoie. Sarmalele de post sunt gata și pot fi servite alături de mămăligă și ardei iute.