În România, mamele primesc la nașterea copiilor un carnețel care cuprinde schema națională de vaccinare a nou-născuților. Primul vaccin obligatoriu se face chiar în primele zile după naștere, în maternitate, urmând ca restul vaccinurilor să fie făcute la medicul de familie sau la medicul pediatru. Care este schema de vaccinare obligatorie pentru copii 2024 și care sunt vaccinurile opționale.
La nașterea unui copil, părinții sunt informați cu privire la vaccinurile pe care micuțul trebuie să le facă, pe parcursul copilăriei. Părinții primesc o listă de vaccinuri cuprinse în schema națională, după care se ghidează toți medicii. Sunt așa-zisele vaccinuri obligatorii, însă pentru a fi administrate copiilor, este nevoie ca părinții să își dea acordul.
Vaccinurile obligatorii se administrează încă din primele zile de viață. Acestea acoperă o gamă de boli contagioase, care le pot pune copiilor sănătatea în pericol și care pot duce la epidemii. Primele două vaccinuri care se administrează nou-născutului sunt cel împotriva hepatitei B și vaccinul de tip Calmette Guerrin (BCG). Acestea se fac încă din maternitate.
Citește și: Cât costă vaccinul antigripal în 2023. Cine sunt românii care îl pot obține gratuit
Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor a elaborat o listă cu vaccinurile obligatorii pentru copii. Părinții primesc această listă sub formă de broșură sau carnețel și, pe măsură ce vaccinurile sunt administrate, medicul își pune parafa în dreptul lor. Iată care sunt vaccinurile obligatorii în România, în anul 2024!
Citește și: De la ce vârstă se face vaccinul HPV. Tot ce trebuie să știi
Pe lângă schema obligatorie, medicul de familie sau medicul pediatru ar trebui să îi informeze pe părinți și cu privire la vaccinurile opționale pe care le pot administra copiilor. Unele dintre acestea sunt injectabile, altele orale. Trebuie menționat că acestea nu sunt gratuite, precum cele din schema națională de vaccinare, ci pot fi făcute contracost. Iată care sunt cele mai comune vaccinuri opționale recomandate:
Vaccinul împotriva rotavirusului – se administrează în două doze, pe cale orală. Prima doză se face la vârsta de 6 săptămâni a copilului, iar a doua doză se administrează la distanță de o lună după prima. Oferă protecție împotriva Rotavirusului, cea mai comună cauză de diaree severă la copiii mici.
Citește și: Cât costă o zi de spitalizare dacă nu ești asigurat. Ce servicii sunt gratuite, de fapt
Vaccinul antigripal – se administrează începând cu vârsta de 6 luni, la începutul sezonului gripal. La prima vaccinare, se administrează două doze. După prima vaccinare, se poate administra injectabil sau intranazal. Pentru copiii cu vârste între 6 luni și 5 ani, vaccinul antigripal este gratuit.
Vaccinul împotriva varicelei – se administrează sub formă de injecție, începând cu vârsta de 9 luni a copilului. Se fac două doze, la distanță de 6 săptămâni una de cealaltă. Se poate administra și dacă copilul a intrat în contact cu o persoană cu varicelă, în primele ore de la contact.
Citește și: Cât costă un test rapid de gripă. Prețul cu care se vinde în farmacii
Vaccinul antimeningococic – se poate administra începând cu vârsta de 2 luni și oferă protecție împotriva subtipurilor A, C, W și Y ale virusului care provoacă meningita.
Vaccinul hepatitic A – este un vaccin injectabil, care se administrează în două doze, la distanță de 6-12 luni. Se poate face la orice vârstă, atât la copii, cât și la adulți și este recomandat mai ales atunci când copiii intră în colectivitate și îmbolnăvirile sunt mai frecvente.