Ministrul Educației, Ligia Deca, a făcut un anunț de ultim moment cu privire la examenul de Bacalaureat 2023. Primele probe de competențe se amână cu două zile din cauza grevei generale a cadrelor didactice. Ce se întâmplă cu situaţia şcolară pentru elevii din clasele terminale.
Guvernul a adoptat, joi, memorandumul cu privire la majorările salariale acordate personalului din Educație, prin noua Lege a salarizării. Decizia răspunde cerinței sindicatelor de a avea un act normativ publicat în Monitorul Oficial. În acest context, ministrul Ligia Deca a anunțat că probele de competenţă la Bacalaureat 2023 se amână.
Probele de competenţă ar fi trebuit să înceapă luni, 12 iunie, și să se încheie pe 21 iunie, dar se amână cu două zile. Datele pentru probele scrise nu se modifică. Ligia Deca a mai precizat că încheierea situaţiei şcolare pentru elevii din clasele terminale a fost prelungită până pe data de 13 iunie.
„Am semnat ordinul de ministru prin care, pentru clasele a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a pentru seral şi frecvenţă redusă, perioada de încheiere a situaţiei şcolare se prelungeşte până pe 13 iunie. În acest context, probele de competenţe din cadrul examenului de bacalaureat se vor susţine în perioada 14 – 23 iunie. În ceea ce priveşte probele scrise nu se impune în acewst moment modificarea calendarului”, a anunţat Ligia Deca.
Ministrul Educației a subliniat că memorandumul promis profesorilor include toate măsurile luate, deja, de Guvern, iar a doua parte vizează investițiile în infrastructură.
„În prima parte este vorba de majorările salariale din ultimii doi ani, a doua parte vizează investiţiile în infrastructura şcoală şi universitară, atât din fonduri europene cât şi fonduri naţionale şi ele sunt toate listate pentru a se vedea clar atât amploarea cât şi investiţia urmând o secţiune care subliniază din nou elementele din noul pachet al legilor educaţiei, ce vin în sprijinul carierei didactice”, a spus Ligia Deca.
De asemenea, ministrul a mai afirmat că memorandumul asumă şi faptul că pe perioada concediului de odihnă, precum şi în zilele de concediu plătit, personalul din învăţământ va avea dreptul la o indemnizaţie de concediu calculată în raport cu numărul zilelor de concediu înmulţit cu media zilnică a salariului de bază şi a sporurilor şi indemnizaţiilor de care beneficiază potrivit legii.
Premierul Nicolae Ciucă a făcut un apel la cadrele didactice să renunțe la grevă, deoarece Guvernul și-a îndeplinit angajamentele luate la negocierile cu sindicatele din Educație și consideră că profesorii „au avut un partener onest” la aceste discuții.
Sindicatele din Educație au declanșat pe 22 mai o grevă generală în școli, prima după 18 ani, și cer ca un profesor debutant să aibă un salariu de 4.000 de lei, iar un profesor la final de carieră să primească 7.000 de lei în mână.