Se vorbește din ce în ce mai mult despre impactul pe care emoțiile negative îl au asupra organismului. Stresul, furia, nervii pun uneori stăpânire pe tine și nu știi cum să faci față acelei situații. Aceste emoții produc modificări semnificative în corp, pe care le poți observa foarte ușor. Care este însă schimbarea uimitoare care se produce în creierul tău când te superi.
Situațiile care ne provoacă furie și ne pun la încercarea răbdarea și nervii în fiecare zi sunt numeroase. Le întâlnim în trafic, în relația cu copiii sau la locul de muncă și uneori simțim că urmează să izbucnim de nervi. Cu toate acestea, de cele mai multe ori nu ne permitem să facem acest lucru, motiv pentru care controlăm furia și emoțiile negative care pun stăpânire pe noi.
Citește și: 5 trucuri ca să te înveselești atunci când ești supărată. Tehnici și metode simple de mare ajutor
Acestea au însă un impact sesizabil asupra corpului, iar dacă ești puțin atent la ce simți în momentele în care te enervezi, le vei remarca imediat. Atunci când ești furios sau nervos, creierul secretă și eliberează în organism hormoni de stres: cortizol, adrenalină și norepinefrină. Aceste modificări chimice au impact direct asupra tensiunii arteriale și a ritmului cardiac. Și sistemul respirator este influențat, iar acestea sunt doar primele schimbări care au loc în organism.
În momentele de stres, mușchii devin mai tensionați și, pentru că nivelul de adrenalină este ridicat, poți simți că ai foarte multă energie în corp. Respirația devine mai rapidă, iar inima bate mai repede, organismul fiind pregătit să se „lupte” cu factorul care i-a provocat disconfort.
Neurocercetătorii de la Universitatea din Valencia au descoperit recent că furia este o emoție care produce schimbări foarte mari în sistemul nervos. Mai mult, aceștia au remarcat un paradox: deși este catalogată drept o emoție negativă și creierul ar trebui să transmită comenzi corpului să se îndepărteze de acea situație, se pare că, de fapt, apare o motivație de apropiere.
„Având în vedere experiența furiei, am observat în studiul nostru o modificare la nivelul urechii drepte, ceea ce indică activitate cerebrală în emisfera stângă a creierului, responsabilă pentru managementul motivațional.”, a explicat autorul principal al studiului, pentru agenția SINC, citat de Business Insider.
Citește și: Soțul meu e mereu nervos. Nu știu cum să mă mai comport cu el, mă simt umilită
El a mai precizat că tendința de a ne apropia de ceea ce ne provoacă furie este firească, pentru că apare dorința de a elimina factorul de stres. La concluzii similare au ajuns și cercetătorii de la Universitatea din California, care au studiat comportamentul ostil al adolescenților. Descoperiri asemănătoare au fost făcute și în cadrul unei serii de studii conduse de o echipă de medici de la Spitalul General din Massachusetts.
„Oamenii sănătoși experimentează furie, dar o pot suprima înainte de a acționa. La persoanele cu tulburări psihice, există o predispoziție pentru atacuri de furie. Această frână neurologică nu a fost activată, în schimb activitatea amigdalei crește.”, a explicat medicul Darin Dougherty, care a condus studiul.
Citește și: Top 3 cele mai isterice zodii. Au mari probleme cu nervii
Amigdala este organul responsabil cu gestionarea emoțiilor negative și se află în apropierea hipotalamusului. În situații de stres, activitatea amigdalei este amplificată.