Se fac înmormântări lunea? Adevărul despre această superstiție

Se fac înmormântări lunea. Există numeroase semnificații și trebuie să urmați pas cu pas fiecare moment.
Se fac înmormântări lunea? Adevărul despre această superstiție

Se fac înmormântări lunea? Aceasta este una dintre cele mai des puse întrebări, atunci când cineva drag moare și trebuie să se organizeze ceremonia de înmormântare. Ei bine, pentru cei care nu știu, există o serie de obiceiuri și tradiții, respectate din cele mai vechi timpuri, în cea mai tristă zi. Există numeroase semnificații și trebuie să urmați pas cu pas fiecare moment. Cel mai bine ar fi să discutați cu un preot. El vă va sfătui ce trebuie să faceți.

Se fac înmormântări lunea?

Nu există o anumită regulă legată de ziua în care se face înmormântarea. Însă, este nevoie să se păstreze câteva dogme creștine, obiceiuri străvechi, tradiții și superstiții, care s-au păstrat ani la rând.

Multe dintre obiceiuri sunt considerate păgâne, exagerări de la adevărata învățătură a Bisericii Ortodoxe. Restul sunt creștine, ortodoxe. În general, înmormântarea are loc a treia zi după moarte, odată cu prima pomenire pentru decedat.

Atunci sufletul acestuia părăseşte pentru totdeauna pământul şi locurile pe unde a trăit, pentru a se înălţa la cer. Totuși, acolo unde este cazul înmormântarea se face şi mai degrabă sau mai târziu. Astfel că, se fac înmormântări lunea.

Obiceiuri creștine înainte de înmormântare

  • În tradiția creștin ortodoxă românească, atunci când viața cuiva este pe cale de a se sfârși, rudele acelei persoane apelează la preotul din parohia de care aparține familia.
  • Preotul trebuie să vină la capatâiul celui ce va pleca pe lumea cealaltă și a-l face să-și mărturisească păcatele pentru ultima dată în această viață.
    aprinderea lumânării și contactarea preotului paroh sunt obiceiuri creștine de dinainte de înmormântare.
  • Tot de la preotul paroh se vor obține obiectele necesare: sfeșnicul, steagul, doliul, icoana și eventual lumănări, tămâie, cărbune pentru tămâie.
  • Preotul trebuie să stabilească și orele potrivite pentru slujba de la biserică ce va avea loc pentru pomenirea sufletului mortului.
  • Și clopotarul bisericii își are rolul bine definit și trebuie să fie înștiințat când anume să tragă clopotele pentru anunțarea decesului persoanei
  • Îmbălsămarea, spălarea, toaletarea și cosmetizarea decedatului sunt tot obiceiuri creștine necesar a fi realizate înainte de așezarea decedatului în sicriu. Aceste operațiuni sunt realizate de specialiștii firmei de pompe funebre la care ai apelat.

Ce trebuie să mai facă preotul

Așezarea unei icoane sfințite pe pieptul defunctului este un alt obicei creștin. Icoana îl poate reprezenta pe Iisus Hristos, Maica Domnului sau pe Sfântul care a fost patronul spiritual al decedatului.

Priveghiul, ultimele 3 zile de rămas bun – La capelă are loc priveghiul la care vor veni toți cei care l-au cunoscut pe răposat

Doliul / panglica neagră – o familie îndurerată al cărei membru a decedat va purta o panglică neagră subțire denumită doliu.

La capul decedatului se așază sfeșnicul în care prietenii, rudele aprind lumânări, mai ales în timpul slujbei.

Slujba stâlpilor – preotul săvârșește o rugăciune scurtă (panihida) în fiecare după-amiază până la înmormântare,

Preotul binecuvântează și coliva pentru înhumare și o parte din bucatele care vor fi servite la praznicul de la biserică sau de acasă pentru cel care nu mai este în viață.

Salutarea oamenilor (rude, prieteni, străini) între ziua decesului și până la înmormântare se face cu formula „Dumnezeu să-l (s-o) ierte!” ori „Dumnezeu să-l (s-o) odihnească!”.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *