Se mai schimbă sau nu ora în 2023? Țările care au renunțat la schimbarea orei de vară

Se mai schimbă sau nu ora în 2023? Țările care au renunțat la schimbarea orei de vară

Se mai schimbă sau nu ora în 2023? Este o întrebare la care românii așteaptă un răspuns oficial. În ultimii ani, subiectul trecerii la ora de vară a ridicat multe controverse, odată cu recomandarea emisă de Comisia Europenă de a permite țărilor să stabilească la care dintre cele două sisteme orare rămân: cel de iarnă sau cel de vară.

Se mai schimbă sau nu ora în 2023?

În fiecare an, ora se schimbă de două ori. Trecerea la ora de vară are loc în ultima dumincă din luna martie, în timp ce revenirea la ora de iarnă se petrece în ultima duminică din luna octombrie.

România se numără printre țările care nu au luat o decizie în acest sens, astfel că în noaptea de 26 spre 27 martie vom da din nou ceasurile înainte cu o oră. Deși țărilor membre ale Uniunii Europeane li s-a cerut să renunțe la schimbarea orei de două ori pe an și să aleagă rămânerea la unul dintre cele sisteme orare, din cauza pandemiei de coronavirus subiectul nu a mai fost dezbătut.

Ulterior, Comisia Europeană a emis o recomandare ca toate statele din blocul comunitar să mențină reglementările existente în perioada 2022-2026, pentru a evita eventuale neconcordanțe la nivel legislativ.

Trecerea la ora de vară le permite oamenilor să beneficieze de mai multă lumina naturală. În plus, în contextul economic actual, marcat de scumpiri uriașe, trecerea la ora de vară ar putea duce la o scădere a facturilor la energie, având în vedere că se vor face economii dacă este folosită mai mult lumina naturală.

Ce efecte negative poate produce organismului uman trecerea la ora de vară

Totuși, trecerea la ora de vară vine și cu unele repercusiuni pentru organism. Unele studii arată că diminețile întunecate și serile luminoase pot avea un efect negativ asupra calității somnului, ceea ce duce la creșterea riscului de apariție a unor afecțiuni precum obezitate și diabet sau a bolilor de inimă.

Specialiștii din cadrul Societății Italiene de Endocrinologie spun că deși menținerea orei de vară ar avea un beneficiu prin expunerea cu o oră în plus la lumina naturală, poate fi în același timp dăunătoare pentru sănătate.

„Menținerea orei de vară ar evita perturbările rezultate din schimbarea orei, care afectează o mare parte a populației. Acest impact poate fi pozitiv, în special pentru copii, care se vor putea bucura de o oră în plus în aer liber și, prin urmare, vor face mai mult sport.

Ora de vară permanentă poate fi „sincronizată” prost cu ceasul corporal și, astfel, se dovedește dăunătoare, crescând riscul unor consecințe negative asupra metabolismului și sistemului cardiovascular cu până la 20%”, a declarat Annamaria Colao, profesor de endocrinologie la Universitatea Federico II din Napoli.

Două țări au renunțat definitiv la schimbarea orei

Există două state care au renuțat pentru totdeauna la schimbarea orei. Este vorba de Mexic și Iordania. În Mexic, s-a renunțat la ora de vară, în timp ce iordanienii au renunțat la ora de iarnă.

În Parlamentul European, decizia de a renunța la schimbarea orei a fost votată și ar fi trebuit să se aplice începând cu anul 2021. Măsura a fost însă amânată din cauza pandemiei de coronavirus.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *