În noaptea de sâmbătă spre duminică, românii trec la ora de vară. La fel ca în fiecare an, ora se va schimba în ultima duminică din luna martie. De ce a fost adoptată această măsură și cum se fixează ceasurile în noaptea de 30 spre 31 martie.
Multe țări din Europa trec, în ultima duminică din luna martie, la ora de vară. Ceasurile se dau cu o oră înainte, astfel că duminică, 31 martie, vom dormi mai puțin. Aceasta este și cea mai scurtă zi din an, având doar 23 de ore. Sâmbătă spre duminică, ora 3:00 devine ora 4:00, astfel că ziua se va scurta cu o oră.
Măsura schimbării orei de două ori pe an a fost impusă în anul 1784, de către Benjamin Franklin. Ulterior, obiceiul a fost menținut pentru ca oamenii să profite cât mai mult timp de lumina naturală și să facă economie de energie. Trecerea la ora de vară, respectiv de iarnă a devenit oficială în timpul Primului Război Mondial, având drept scop conservarea energiei la nivel global.
Citește și: Când trecem la ora de vară 2024. Data la care se schimbă ora în România
După trecerea la ora de vară, vom avea o oră în plus de lumină naturală, pentru că se va întuneca din ce în ce mai târziu. Ceasurile vor rămâne fixate așa până în ultima duminică din luna octombrie, când se trece la ora de iarnă. Atunci, ceasurile sunt date cu o oră înapoi, ceea ce înseamnă că ziua în care se schimbă ora va avea 25 de ore.
Pentru mulți oameni, schimbarea de oră are impact vizibil. La fel ca atunci când călătorim și există decalaje de fus orar, și trecerea la ora de vară, respectiv la cea de iarnă ne afectează organismul. Pentru multe persoane, aceste schimbări modifică ritmul circadian. Specialiștii au stabilit că este mai greu să ne adaptăm la ora de vară decât la cea de iarnă, chiar dacă avem parte de zile cu lumină mai multă.
Explicația este cât se poate de simplă: faptul că ceasurile se dau cu o oră înainte ne obligă să ne trezim mai devreme. Astfel, în loc de ora 7:00, ne vom trezi la ora 6:00, de exemplu. Este nevoie de câteva zile, până la o săptămână, pentru ca organismul să se adapteze la noua oră.
Din acest motiv, în primele zile după trecerea la ora de vară ne putem simți obosiți, nervoși, agitați și putem avea dificultăți în a adormi seara la ora obișnuită sau în a ne trezi dimineața. Efectul este mai vizibil în cazul copiilor decât al adulților.