Se schimbă vremea, începând de vineri, 13 septembrie 2024. Ciclonul islandez ajunge și în România

Se schimbă vremea, începând de vineri, 13 septembrie 2024. Ciclonul islandez ajunge și în România

România se pregătește să înfrunte o serie de fenomene meteorologice extreme, pe măsură ce un ciclon islandez, care a provocat deja haos în alte părți ale Europei, își face simțită prezența și în țara noastră. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) avertizează că vremea instabilă va începe să afecteze regiunile vestice încă de sâmbătă, iar ulterior se va extinde treptat în toată țara.

Ciclonul islandez se apropie de România: ce ne așteaptă în următoarele zile

Alina Șerban, meteorolog la ANM, a detaliat efectele pe care le va avea acest ciclon în România, explicând că „vom avea vreme instabilă mâine în regiunile vestice, apoi aceasta se va extinde în toată țara. Ne putem aștepta la averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, căderi de grindină și vijelii.”

Cantitățile de apă prognozate sunt, de asemenea, semnificative. În anumite zone, se așteaptă ca ploile să aducă precipitații de peste 20-25 l/mp, cu posibilitatea ca în unele regiuni izolate să se atingă chiar valori de peste 40 l/mp. Aceste fenomene meteorologice intense vor face ca deplasările să fie îngreunate, iar anumite activități în aer liber să fie amânate sau anulate.

Citește și: Cum se schimbă vremea în a doua jumătate a lunii septembrie. Meteorologii au făcut prognoza

Răcirea bruscă a vremii

Pe lângă ploi și vijelii, o răcire accentuată a vremii este așteptată în vest, nord și centrul țării. Potrivit meteorologilor, în aceste regiuni temperaturile vor scădea brusc, cu până la 10-15 grade Celsius într-un interval de doar 24 de ore. Astfel, începând cu sâmbătă și continuând până luni, maximele în Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana vor fi cuprinse între 10 și 16 grade Celsius.

„Duminică, răcirea va continua, astfel încât vom avea o vreme cu mult mai rece decât normal pentru această perioadă”, a precizat Alina Șerban. Temperaturile maxime din majoritatea regiunilor vor varia între 12 și 24 de grade Celsius, o schimbare notabilă față de valorile mai ridicate din zilele precedente.

Schimbările dramatice ale vremii nu se opresc la ploi și vânt puternic. În zonele montane înalte, ploile vor fi însoțite de ninsori și lapoviță. Masivele Retezat, Godeanu și Parâng sunt printre primele regiuni montane unde este așteptat acest fenomen, semnalând astfel începutul unei perioade mai reci, specifică sezonului de toamnă târzie.

Capitala nu va fi scutită de influențele ciclonului islandez. Meteorologii avertizează că și în București vremea va deveni rece, iar ploile și vântul vor afecta activitățile zilnice. Temperaturile vor scădea simțitor, iar maximele de duminică se vor încadra între 13 și 24 de grade Celsius, mult sub valorile obișnuite pentru această perioadă a anului.

Citește și: Prognoza meteo, toamna 2024. Cum va fi vremea în următoarea lună

Ce urmează după weekend

Vremea rea nu se va opri la sfârșitul weekendului. ANM anunță că, la începutul săptămânii viitoare, condițiile meteorologice extreme vor persista în anumite regiuni ale țării. De asemenea, prognoza pentru săptămâna 16-23 septembrie indică temperaturi medii care se vor situa în jurul valorilor normale pentru această perioadă, cu tendințe ușor mai scăzute în vestul țării.

În privința precipitațiilor, se așteaptă cantități excedentare în toate regiunile, ceea ce ar putea duce la inundații locale în zonele deja afectate de ploile torențiale.

Recomandări pentru populație

Având în vedere avertismentele ANM, cetățenii sunt sfătuiți să fie precauți și să evite deplasările inutile în timpul fenomenelor meteorologice extreme. Autoritățile recomandă securizarea obiectelor din curți și balcoane și evitarea parcării mașinilor în apropierea copacilor sau clădirilor cu risc de deteriorare.

Pentru locuitorii din zonele montane sau afectate de inundații, pregătirile pentru posibilele intemperii ar trebui să includă verificarea canalizărilor și rigolelor și pregătirea unor provizii de urgență.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Roxana Mînzatu, femeia care a obținut postul de vicepreședinte al Comisiei Europene
9 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *