Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun de fapt preoții

Când putem relua treburile casnice

Scris de: Daoud Andra

07 May. 2024

Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun de fapt preoții

Săptămâna de după Paște se mai numește și Săptămâna Luminată și este marcată de tradiții și obiceiuri. Marți, 7 mai, este a treia zi de Paște și este însemnată cu cruce roșie în calendar. Mulți români se întreabă dacă se spală în a treia zi de Paște, iar preoții au oferit un răspuns clar.

Marțea Albă: se spală sau nu în această zi?

Sărbătoarea Paștelui este marcată în calendarul creștin ortodox cu trei zile. Credincioșii cinstesc Învierea Domnului duminică, luni și marți, timp în care se pot bucura de preparatele tradiționale, pot merge la biserică, în vizite la rude sau pot da de pomană din alimentele pregătite la Paște. Săptămâna aceasta se mai numește și Săptămâna Luminată și este marcată de câteva tradiții. Miercuri și vineri nu se ține post, ci este dezlegare la alimente de dulce.

Vezi și: Ce nu se face în a treia zi de Paște 2024. Tradiția despre care se spune că e păcat să o încalci

În ceea ce privește treburile casnice, mulți români se întreabă când pot relua anumite activități, după zilele de sărbătoare. Marți, 7 mai, este a treia zi de Paște și este marcată în calendar cu cruce roșie, la fel ca ziua de duminică și cea de luni. Acest lucru înseamnă că nu se fac treburi casnice în această zi.

Atât preoții, cât și superstițiile din popor spun că în a treia zi de Paște nu se spală, nu se dă cu mătura, nu se coase, nu se fac treburi în gospodărie sau la câmp. Se crede că cine nu respectă aceste interdicții va avea parte de ghinion și necazuri.

Putem spăla când este cruce neagră în calendar

Românii își pot relua activitățile casnice miercuri, 8 mai, când nu mai este zi de sărbătoare. Preoții spun că în toate zilele marcate cu cruce roșie în calendar trebuie să evităm să facem treburi care nu sunt neapărat necesare. Crucea roșie marchează sărbătorile importante, marile praznice împărătești. Sunt sărbătorile dedicate Sfintei Treimi, Mântuitorului, Sfântului Duh, Fecioarei Maria, Înălțării Sfintei Cruci și sfinților importanți din calendar.

Vezi și: Din ce este făcut mirul. Nu multă lume știe asta

În zilele marcate cu cruce neagră sau albastră, se pot face treburi în gospodărie, spun preoții. Aceste sărbători sunt dedicate unor sfinți români sau ale căror moaște se găsesc în România.

”Păcatul apare atunci când săvârșim o lucrare care nu este absolut necesară în zi de sărbătoare, dintr-o rea intenție, conștienți fiind că încălcăm niște îndrumări ale Bisericii”, a explicat părintele protopop Marius-Cătălin Antohi, paroh al bisericii ”Sfântul Ilie”, din Huși.

 

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
2 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *