În fiecare an, în preajma Paștelui, românii își îndreaptă atenția nu doar spre pregătirea casei, ci și spre cea a sufletului. În Săptămâna Mare, cunoscută și ca Săptămâna Patimilor, apar numeroase întrebări legate de ce este sau nu permis în această perioadă, una dintre cele mai frecvente fiind: se pot spăla rufe în Vinerea Mare? Răspunsurile diferă în funcție de regiune, tradiție și interpretarea personală a credinței. Între obiceiurile transmise din generație în generație și mesajele transmise de reprezentanții Bisericii există, însă, diferențe.
Potrivit tradiției populare, în multe sate din România se consideră că spălatul rufelor în Vinerea Mare este o greșeală. În special în această zi, care marchează răstignirea Mântuitorului, se spune că nu este bine să se facă muncă fizică grea. Pe lângă spălat, ar fi interzisă și coptul sau măturatul. Aceste interdicții nu țin neapărat de învățăturile bisericești, ci mai degrabă de credințele populare care s-au transmis de la bunici la nepoți.
Etnograful Claudia Balaș a explicat că interdicțiile legate de spălat sunt legate și de zilele în care se împart pomeni.
„Întotdeauna, dacă ai o pomană sau se împarte ceva, în ziua respectivă nu se spală, nu se mătură, pentru că se crede că toate mizeriile pe care tu le iei, că le iei de pe haine prin spălare, că le mături, se duc pe ceea ce urmează să împarți, bucatele pregătite. Asta la orice pomană, indiferent că împarți de Paște, împarți de Crăciun sau faci parastas”, a explicat ea.
Astfel, în Joia Mare, zi în care în multe zone se împart bucăți de colac, fructe și căni cu apă pentru sufletul celor adormiți, multe gospodine evită spălatul. Iar în Vinerea Mare, fiind o zi de doliu și post negru, această interdicție devine și mai puternică în rândul celor care urmează tradițiile vechi.
Pe de altă parte, vocea Bisericii vine să tempereze aceste obiceiuri. Preotul Vasile Ioana a explicat pe rețelele de socializare faptul că ideea de a nu spăla în Vinerea Mare nu are un fundament religios.
„Fetele au prins, așa, de când sunt ele mari, de la bunici, că n-ai voie să speli vinerea. Și toate doamnele mă întreabă: părinte, am voie să spăl vinerea? Spălăm vinerea? Dacă e post, că s-a răstignit Hristos vinerea, e foarte frumos că ține post, dar sunt femei care nu țin post, mănâncă vinerea carne, dar nu spală. Adică, domnule, nu ai voie să speli! Aceasta este superstiție și este greșită. Poți să speli liniștit vinerea”, a spus părintele.
Acesta a precizat că singurele zile în care Biserica recomandă să nu se spele sunt duminicile și sărbătorile religioase marcate în calendar.
„Nu ar trebui să spălăm doar duminica, pentru că duminica este zi de odihnă, Dumnezeu a rânduit zi de odihnă duminica. Așadar, spălăm în toate zilele: luni, marți, miercuri, joi, vineri, sâmbătă. Puteți spăla liniștite. Doamnelor, spălați liniștite și vinerea și sâmbăta și lunea, pentru că aceasta este o superstiție care nu are o bază”, a mai adăugat preotul.
Chiar dacă spălatul este permis, părintele Vasile Ioana a subliniat că Vinerea Mare este, totuși, o zi importantă pentru credincioși, care ar trebui petrecută cu rugăciune și participare la slujbele speciale din această zi.
„Femeile care au ritualul acesta de a merge la biserică nu au timp să spele, dar practic vinerea poți să speli, fără niciun fel de problemă, nu există niciun temei care să spună că nu ai voie să speli”, a spus acesta.
În Săptămâna Mare, el recomandă post negru pentru cei care pot și o apropiere mai mare de credință prin participarea la denii și prin spovedanie.
„În această săptămână s-a realizat mântuirea noastră. Domnul a pătimit pentru noi și pentru păcatele noastre. Fiecare dintre noi suntem chemați la împreună-pătimire cu Domnul”, a transmis părintele pe pagina sa de Facebook.
Părintele a mai făcut apel la credincioși să nu se grăbească în noaptea de Înviere doar pentru a primi paștile. El i-a îndemnat să rămână la slujbă până la final, amintind că această noapte nu este doar despre masa festivă care urmează, ci despre legătura personală cu Hristos.
„Să curățăm cu toții casa sufletelor noastre, prin taina spovedaniei. […] Rămâi, creștine, în noaptea de Înviere și la dumnezeiasca liturghie și pleacă acasă când se termină dumnezeiasca liturghie, la 3 și jumătate, pentru că Domnul pentru tine a murit!”, a mai spus preotul.