Pe data de 15 august, în fiecare an, creștinii ortodocși prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare cunoscută drept Sfânta Maria Mare. Tot în fiecare an mulți oameni se întreabă dacă în această zi se spune sau nu La mulți ani. Părintele Vasile Ioana a explicat totul.
Preotul Vasile Ioana spune că se poate spune „La mulți ani” atât pe 15 august, cât și pe 8 septembrie, atunci când creștinii sărbătoresc nașterea Maicii Domnului. Potrivit lui, Adormirea Maicii Domnului reprezintă momentul trecerii ei la Domnul sau momentul mutării ei cu trupul la cer. Așadar, este un moment de bucurie.
„Motivul pentru care unii spun că nu s-ar spune «La mulţi ani!» este că este Adormirea Maicii Domnului, momentul trecerii ei la Domnul sau momentul mutării ei cu trupul la cer. Pentru creştini, momentul acesta, aşa-zisa moarte cum o numesc oamenii în limbajul obişnuit, este un moment de mare bucurie pentru cei care ştiu exact unde merg. Străbunii noştri, românii noştri de altădată, mai puţin speriaţi de momentul acesta, spuneau ‘abia aştept să vină trenul’. Bunicul meu înainte să moară asta spunea: ‘Abia aştept să mă întâlnesc cu Iisus. Mi-am dorit toată viaţa. Am vorbit cu El, cred în El, îl iubesc pe El şi acum când sufletul meu va pleca din trup mă voi întâlni cu El'”, a spus părintele Vasile Ioana.
Părintele mai spune că se spune „La mulți ani” și pe data de 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, deoarece majoritatea martirilor momentul în care ei sunt prăznuiţi este momentul morţii, momentul în care s-au întâlnit cu Dumnezeu, naşterea în cer.
De Sfânta Maria peste două milioane de români își sărbătoresc onomastica. De asemenea, Marinarii sărbătoresc ziua ocrotitoarei lor, adică Ziua Marinei.
Vezi și – Ziua Marinei 2023. La ce oră încep festivitățile la Constanța pe 15 august. Programul evenimentelor
Pe data de 15 august, credincioșii spun o rugăciune despre care se spune că îndeplinește dorințele. Aceștia trebuie și să respecte câteva reguli.
„Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu. Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele. În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te impor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința). Te impor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale”, este rugăciunea.
Apoi se spune Tatăl Nostru, urmat de:
„Bucură-te Marie, cea plină de Dar, Domnul este cu Tine! Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecului tău care a născut pe Mântuitorul sufletelor noastre Iisus Hristos. Sfântă Marie, Maica de Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii acum și în ceasul morții noastre. Amin”.