Mai sunt circa două săptămâni până la Crăciun, iar gospodinele se gândesc deja la preparatele pe care le vor pune pe masă. Și, bineînteles, de acolo nu are cum să lipsească caltaboșul. Nu știi cum să-l prepari? Ei bine, noi îți vom dezvălui cea mai simplă rețetă. Trebuie doar să respecți pașii de mai jos și preparatul va ieși magnific!
Caltaboșul este, fără doar și poate, unul dintre preparatele care nu are cum să lipsească de pe masa festivă de Crăciun. Însă, dacă nu știi să-l faci, ai nimerit exact unde trebuie.
În rândurile de mai jos, vom dezvălui rețeta tradițională pentru acest preparat extrem de popular la noi în țară și câteva secrete culinare care să te ajute să obții un rezultat minunat și demn de laudă.
În continuare îţi vom enumera ingredientele de care ai neapărat nevoie pentru a pregăti această minunăție delicioasă. Totodată, precizăm că pentru a face caltaboșul tradițional nu îți sunt necesare cine știe ce mașinării scumpe, ci doar oale sub presiune, mașină de tocat și robot de bucătărie. Acestea fiind spuse, hai să ne apucăm de treabă.
Mirodenii:
Citește și Rețetă caltaboș cu orez și ceapă. Ingredientul care nu trebuie să lipsească. Așa iese un preparat delicios!
Pentru început, punem piesele de organe și de carne deoparte pentru a le avea la vedere. Astfel, punem într-o oală carnea, picioarele de porc, slănina și șoricul, apoi turnăm apă, acoperim cu un capac și punem pe foc.
În momentul în care oala sub presiune începe să emită un sunet, dăm focul mai mic și lăsăm să fiarbă circa o oră. Între timp, tăiem rinichii în două și îi punem într-un bol cu apă rece și puțin oțet. Îi lăsăm acolo aproximativ 30 de minute. Ulterior, scoatem carnea din oală și așteptăm să se răcească.
După ce s-a răcit, alegem oscioarele picioarelor de porc și degresăm zeama cu polonicul. De asemenea, avem grijă să luăm stratul uleios care s-a format la suprafață. Acum, măsurăm zeama și adăugăm tot pe atâta apă caldă, după care aducem zeama în punctul de fierbere.
Când lichidul a început să fiarbă, punem plămânii și fierbem timp de zece minute. Mai departe, adăugăm ficatul, splina și rinichii și așteptăm încă 20 de minute.
Ulterior, le scoatem și le așezăm pe un platou ca să se răcească. După ce s-au răcit, tocăm toată carnea, iar deasupra adăugăm orez, 25% din cantitatea de cărnuri utilizată.
Pisăm usturoiul și îl adăugăm, după care amestecăm totul foarte bine cu mâinile. Acum, facem caltaboșii, adică punem compoziția obținută în mațe subțiri de cârnat sau în mațe groase.
La final, punem caltaboșii într-o tavă ușor adâncă și îi acoperim cu zeamă de cazan. Ulterior, introducem tava în cuptorul preîncălzit la o temperatură de 180 de grade, timp de circa 40 de minute.