Există un mit care spune că femeile franceze nu se îngrașă. Chiar dacă datele statistice spun că rata de obezitate este în creștere, cele mai multe femei din Franța își mențin greutatea normală, deși par să mănânce bine. Un nutriționist a deslușit secretele femeilor care nu se îngrașă niciodată.
Specialiștii spun că nu e vorba doar despre ceea ce mănâncă franțuzoaicele, ci mai degrabă despre cum mănâncă.
Nutriționista britanică Jane Clarke și-a petrecut un an în Franța, unde a urmărit modul de a mânca al femeilor. Ea spune că femeile franceze rămân slabe pentru că își fac timp să savureze mâncarea și sunt conștiente de ceea ce mănâncă.
Ele savurează cafeaua cu fiecare înghițitură și mănâncă un croissant la cafea. Poate chiar și un iaurt. Secretul lor este că se bucură de fiecare element individual, până când termină micul dejun. Iar la sfârșitul mesei se simt mulțumite, emoțional și fizic, pentru că nu numai că și-au făcut timp să se bucure de mâncare, dar creierul a avut ocazia să înregistreze că a mâncat. Asta îndepărtează nevoia de a mânca în exces. Și pentru că se simt sătule, este mai puțin probabil să aibă nevoie de o gustare, mai târziu.
„Am activat în domeniul nutriției în Marea Britanie mai bine de 30 de ani și, în acest timp, am ajutat mulți oameni să piardă din greutatea în exces. Nu prin emiterea de diete restrictive care elimine orice bucurie din timpul mesei, ci folosind timpul petrecut la Paris ca inspirație, pentru pierderea eficientă și pe termen lung în greutate. Este cel mai frumos mod de a-ți antrena corpul să mănânce diferit”, spune nutriționista. „Este nevoie de ceea ce corpului tău îi place și la care reacționează în mod natural — vederea și mirosul alimentelor, gusturile și texturile sale, chiar și sfârâitul său — pentru a-ți reeduca creierul, astfel încât să savurezi fiecare înghițitură de mâncare și să înveți să interpretezi semnalele care te anunță când te-ai săturat”, arată ea.
Nutriționista mai arată că este nevoie de voință și răbdare pentru a reînvăța să te bucuri de fiecare înghițitură de mâncare, dar acesta este cel mai satisfăcător mod de a pierde în greutate.
Obezitate a crescut și riscul de deces din cauza COVID-19. Peste 63% dintre adulții din Marea Britanie sunt supraponderali și aproape o treime (28%) sunt obezi. Acest lucru nu numai că îi face mai vulnerabili în fața virusului pandemic, dar îi pune și la un risc mai mare de boli cronice – de la anumite tipuri de cancer și diabet de tip 2, până la boli coronariene, accident vascular cerebral și depresie.
Încercarea de a pierde în greutate poate părea copleșitoare. Eșecul repetat ne poate slăbi dorința de a reveni pe banda de alergare.
Tocmai de aceea, o abordare senzorială a alimentației face să fie atât de diferită – și atât de reușită. Vei elimina dorința de a mânca într-un mod confortabil. De asemenea, va dispărea dorința de a mai „ronțăi” ceva imediat. Asta pentru că ai obținut hrană și plăcere absolută din mâncarea ta.
Capcana unui stil de viață cu conținut scăzut de grăsimi este aceea că îți ia orice satisfacție de a mânca. Dacă, de exemplu, mănânci un iaurt cu conținut scăzut de grăsimi, acesta are gust sintetic și se simte apos în gură. Ți-ai dori să fi mâncat unul plin de grăsimi, dar să nu simți nevoia imediat să mai ciugulești ceva pentru a simți un gust mai satisfăcător.
Abordarea senzorială, care este despre plăcere, nu privare, este mult mai ușor de respectat.
Diferența dintre o dietă săracă în grăsimi, restrictivă și una care jonglează cu toate gusturile și texturile minunate ale alimentelor este foarte mare. Emoționează simțurile și te face sa te simți mulțumit din toate punctele de vedere, scrie dailymail.co.uk
Chiar dacă ai la dispoziție doar 15 minute pentru prânz, poți să-ți închizi telefonul și computerul și să te concentrezi pe mâncare și pe toate senzațiile pe care le aduce — texturi, arome și gusturi.
Unul dintre secretele femeilor care nu se îngrașă niciodată este că iau întotdeauna înghițituri mici și fac câte o pauză între ele. Cu cât ridici mai mult furculița la gură, cu atât vei experimenta mai multă sațietate.
Nu trebuie să consumi porții mai mici, ci să mănânci mai încet. Pune tacâmurile jos după fiecare înghițitură. Astfel, receptorii din maxilar și intestin vor putea să proceseze cât ai mâncat.
Saliva și alte sucuri digestive sunt produse atunci când mâncăm alimente care oferă o adevărată plăcere. Este contraproductiv să te pui într-o situație în care nu te vei bucura de ceea ce este în farfurie. Asta pentru că sistemul tău de recunoaștere senzorială se oprește și nu vei simți că ai mâncat ceva.
De aceea, atât de multe alimente „dietetice” sau „sănătoase” nu fac altceva decât să crească pofta de mâncare. Planurile de alimentație sunt sorite eșecului.