Ciorba este, probabil, preparatul cu care se identifică românii, la fel ca și sarmalele. Dar spre deosebire de acestea, care se prepară, în special, de sărbători, ciorba nu lipsește din meniul de fiecare zi. Și printre ciorbele preferate se numără cea de perișoare, dar trebuie preparată într-un anumit fel. Vezi care este secretul pentru cea mai bună ciorbă de perișoare.
Ciorba reprezintă în bucătăria tradițională românească unul dintre felurile principale de mâncare și poate fi consumată la orice oră din zi. Dar ciorba de perișoare este una dintre preferatele românilor, fiind o rețetă tradițională transmisă de-a lungul generațiilor.
Denumită și borș de perișoare în anumite zone ale țării, zeama caldă și aromată este perfectă în zilele friguroase de iarnă și mai ales pentru mesele în familie de sărbători. Dar pentru a face cea mai bună ciorbă de perișoare trebuie să faci ceva cât încă este fierbinte. Vezi care este rețeta autentică pentru ciorbă de perișoare.
Ciorba de perișoare se prepară din carne de porc, în funcție de preferințe. Se poate folosi carne tocată mai slabă, precum cea de pui ori curcan, dar și carne de porc sau vită. Dar, important este ca ingredientele să fie proaspete.
Se curăță, spală și taie cuburi legumele. Se pun într-un vas suficient de mare, în care se adaugă și patru litri de apă, după preferințe, și se lasă la fiert până se obține o supă concentrată de legume care va fi baza ciorbei de perișoare.
Într-un vas separat, se toarnă o jumătate de litru de apă și se lasă pe foc. Când apa clocotește, se adaugă orezul și se opărește două minute. Apoi se scurge și se clătește sub jet de apă rece.
Carnea tocată se pune într-un bol încăpător peste care se adaugă orezul prefiert, oul, sare și piper după gust. Se frământă bine toată compoziția pentru a se încorpora ingredientele și încep să se formeze perișoarele. Când legumele și zeama au început să fiarbă în clocot, se adaugă și perișoarele rând pe rând, se potrivește zeama de sare și se mai lasă să fiarbă împreună pentru 20 de minute.
Secretul din spatele celei mai gustoase rețete de ciorbă de perișoare este !dresul” ei cât este încă fierbinte.
După ce închidem focul și lăsăm ciorba câteva minute să se odihnească, într-un bol se bat gălbenușurile cu smântână și două linguri de apă rece. Amestecul se diluează cu un polonic de zeamă fierbinte până când amestecul din castron se încălzește bine.
Amestecul se răstoarnă în oală, omogenizând cu zeama rămasă. Se adaugă sare, piper și borș, după gust.