Secretul celei mai bune ciorbe de fasole galbenă. Ingredientul special pe care îl adaugă cei mai iscusiți bucătari

Rețeta pe care trebuie să o încerci

Scris de: Oana Matei

02 Mar. 2023

Secretul celei mai bune ciorbe de fasole galbenă. Ingredientul special pe care îl adaugă cei mai iscusiți bucătari

Ciorba de fasole galbenă sau verde, denumită și ciorbă de teci, este una din ciorbele ușoare, dietetice pe care o poți prepara fie de post, fie cu carne. Pentru a face o ciorbă de fasole păstăi, poți folosi păstăi fie congelate, fie proaspete. Dacă folosești păstăi congelate, va fi nevoie să le adaugi în ciorbă spre sfârșitul timpului de gătire pentru că au trecut deja printr-un proces termic și se pot rupe. Hai să vezi ce alte ingrediente dau o aromă delicioasă acestei ciorbe.

Ingredientul special care dă gust delicios ciorbei de fasole păstăi

Ingredientele de bază ale acestei ciorbe ușoare de fasole păstăi sunt rădăcinoasele, borșul, roșiile pasate dar și usturoi. Usturoiul  și roșiile tocate sunt ingredientele care aduc acel plus de savoare ciorbei de fasole păstăi galbene. În rețeta de mai jos, vei afla cum să folosești usturoiul pentru acest preparat delicios de post:

Ingrediente necesare pentru o ală de 3 litri

  • 1 kg fasole galbena proaspătă sau congelată
  • 2 litri apă
  • 1 ceapă galbenă
  • 1 morcov
  • 1 pătrunjel rădăcină
  • 1 ardei gras
  • o țelină mică
  •  1 dovlecel
  •  2 cartofi potriviți
  • 200 grame roșii tocate
  • 4-5 căței de usturoi
  • 1/2 litru borș 
  • 1/2 lingură sare
  • cimbru uscat
  • mărar verde sau uscat

Mod de preparare

Notă: dacă folosești păstăi congelate, acestea se adaugă în ciorbă după ce au fiert legumele, cu 10 minute înainte de a stinge focul.

  • Păstăile se spală și se curăță de codițe și de ațe.
  • Se pune la fiert o oală de 3 litri,  umplută pe jumătate cu apă. Se adaugă fasolea păstăi curățată.
  • Se curăță rădăcinoasele și se mărunțesc la robotul de bucătărie sau cu un cuțit se toacă mărunt.
  • Când apa începe să clocotească se adaugă rădăcinoasele și cartofii tăiați cubulețe. Se adaugă și o jumătate de lingură de sare. Oala se acoperă cu capacul și focul se reduce la minim.
  • După 15- 20 de minute se adaugă dovlecelul tăiat cubulețe.
  • După ce au fiert legumele,  se adaugă roșiile tocate și se lasă la fiert pentru 10 minute.
  • În oală se adaugă borșul. Se dă ciorba în clocot și stinge focul.
  • Se adaugă usturoiul zdrobit și ierburile aromatice. Se acoperă oala cu capac și se lasă deoparte pentru 10 minute pentru a difuza aromele în toată ciorba.
  • Ciorba se poate servi caldă sau rece, cu pâine proaspătă de casă.

Dacă nu ții post, poți adăuga în ciorbă o lingură de iaurt sau de smântână. De asemenea, ciorba de fasole păstăi merge de minune cu bucățele de afumătură.

Poți încerca și o salată delicioasă de post cu fasole păstăi și muguri de pin. Rețeta o găsești aici.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *