Plăcinta cu mere este una dintre cele mai gustoase și ușoare rețete de prăjituri. Preparată cu ingrediente obișnuite, accesibile tot timpul anului, poți pregăti oricând dorești un desert cu mere. Plăcinta de mere se poate prepara și de post. Chiar dacă nu conține ou sau unt, îți arătăm cum poți prepara rapid plăcinta de mere de post, fragedă și aromată. Citește în rândurile următoare cum se prepară cea mai gustoasă plăcintă cu mere de post și care este ingredientul special care dă frăgezime aluatului.
Pentru a face o plăcintă doar din ingrediente de post, avem nevoie să știm cum facem un aluat fraged. Sunt anumite ingrediente care prin combinarea lor acționează ca agenți de creștere și frăgezire. Ingredientul folosit pentru creșterea și frăgezirea aluaturilor, mai ales în patiserie, este bicarbonatul de sodiu.
Bicarbonatul de sodiu este o sare alcalină care în combinație cu un ingredient acid, cum ar fi oțet, suc de lămâie, produce o reacție din care rezultă dioxid de carbon care ajută la creșterea și afânarea aluaturilor.
Reacția dintre cele două ingrediente se produce spontan, din acest motiv este necesar amestecul în compoziția de aluat și coacerea imediată, astfel se pierde efectul de creștere. Efectul de creștere și de afânare a aluatului se menține și în timpul coacerii, astfel, după coacere, aluatul va fi fraged și bine copt. E bine de știut că bicarbonatul de sodiu are reacții de 3-4 ori mai puternice decât praful de copt și face aluatul mult mai poros.
De reținut: Odată ce ai adăugat agenții de creștere în aluat, nu trebuie să întârzii coacerea aluatului, întrucât gazele rezultate din reacțiile chimice, care ajută la o textură poroasă a aluatului, se vor evacua treptat, fără a-și îndeplini rolul. Dacă întârzii coacerea 20-30 de minute, ai șanse ca aluatul să-ți iasă dens, cu o consistență asemănătoare cauciucului.
Vezi și : Chec de post, cea mai simplă rețetă
1.Se curăță merele de coajă și se dau pe răzătoarea mare sau se mărunțesc într-un robot de bucătărie.
2. Se amestecă merele rase cu 4 linguri de zahăr și se pun la călit, la foc mic, până când se evaporă zeama.
3. Într-un bol se amestecă apa, uleiul și zahărul. Se bate compoziția cu un tel până se topește zahărul.
4. Într-o ceșcuță se pune o linguriță de bicarbonat de sodiu care se stinge cu o lingură de zeamă de lămâie. Apoi se toarnă în bolul cu amestecul de ulei.
5. În castron se încorporează treptat făina. Se frământă un aluat consistent.
6. Aluatul se împarte în două, apoi se întinde câte o foaie în strat subțire.
7. Pe tava de cuptor, tapetată cu hârtie de copt, se pune prima foaie de aluat și se înțeapă cu furculița din loc în loc.
8. Deasupra foii de aluat se distribuie umplutura de mere rase călite, peste care se așază a doua foaie de aluat. La fel, ca la prima foaie, aluatul se înțeapă pe alocuri cu furculița.
9. Se dă tava cu plăcintă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 25- 30 de minute.
10. Plăcinta cu mere, înainte de servire, se pudrează cu zahăr pudră vanilat. Este delicioasă simplă sau cu frișcă de post.
Vezi și : Cum faci frișcă de post. Rețeta rapidă, pentru deserturi delicioase