Secretul celei mai delicioase ciorbe de perișoare. Va ieși ca la mama acasă - Ego.ro

Secretul celei mai delicioase ciorbe de perișoare. Va ieși ca la mama acasă

Ce trebuie să adaugi, de fapt, în rețetă.
Secretul celei mai delicioase ciorbe de perișoare. Va ieși ca la mama acasă

Secretul celei mai delicioase ciorbe de perișoare a fost dezvăluit de un maestru în bucătăria moldovenească. Deși la bază este o mâncare muntenească, de sute de ani se face în toată țara. De-a lungul timpului, rețetele au fost adaptate de la zonă la zonă, însă astăzi vă prezentăm o rețetă de ciorbă de perișoare autentică, extrem de gustoasă.

Secretul celei mai delicioase ciorbe de perișoare

Rețeta este propusă de maestrul bucătar Nicolae Curelea din Bârlad. El promovează bucătăria moldovenească și oferă pasionaților de gătit secrete ale delicioaselor rețete moldovenești prin intermediul blogului Moldova Culinaria.

În rețeta de astăzi, pentru 12 porții de ciorbă de perișoare avem nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 kg carne de viţel;
  • 120 g făină (50 g în compoziţie, 70 g pentru modelat perişoarele);
  • 4 – 5 ouă întregi;
  • 120 g orez;
  • 3 linguri cu vârf de ceapă tocată mărunt;
  • mărar şi pătrunjel verde, tocate mărunt;
  • sare, piper, cimbru uscat, vegeta – după gust.

Pentru zeamă, sunt necesare următoarele ingrediente:

  • 2 – 3 kg oase de viţel sau de porc;
  • 2 – 3 l borş;
  • 1 – 2 morcovi;
  • 1 păstârnac;
  • 1 rădăcină pătrunjel;
  • 1 ţelină;
  • 2 – 3 cepe;
  • 2 ardei graşi;
  • 100 g pastă de tomate;
  • 1 kg roşii proaspete;
  • 4 – 5 l apă;
  • 4 gălbenuşuri;
  • 400 ml smântână;
  • sare după gust;
  • 2 legături leuştean;
  • 1 legătură ţelină verde;
  • 1 legătură pătrunjel verde.

Mod de preparare

Prima etapă este pregătirea compoziției pentru perișoare. Se dă carnea de vițel prin mașina de tocat, după care se amestecă cu celelalte ingrediente: făină, ouă, orez, ceapă tocată mărunt, verdeaţă şi condimente. Compoziția se frământă bine, apoi vasul se acoperă și se pune la rece în frigider unde va fi păstrată până când vom avea nevoie din nou de ea.

Oasele se spală, se opăresc şi se pun la fiert cu apă rece şi sare. Când dau în fiert, se spumează. Se fierb 2 – 3 ore, după care zeama se strecoară în alt vas.

În tot acest timp trebuie pregătit zarzavatul. Legumele precum ceapa, ardeiul, morcovul, pătrunjelul, păstârnacul și țelina se curăță, se spală și se taie în cubulețe mici. Roșiile se opăresc, se decojesc și se taie și ele în cubulețe. Pasta de tomate se diluează cu puțină zeamă. Borșul se fierbe și se strecoară. Verdeața se spală și se toacă mărunt.

În același timp facem și perișoarele, care se trec prin făină, se rotunjesc și se așează pe platouri prăfuite cu făină. La o porție de ciorbă se socotesc 4-6 perișoare.

În supa de oase se pune zarzavatul pregătit așa cum am arătat mai sus. Când legumele sunt aproape fierte, se adaugă perişoarele. Se amestecă uşor cu o lingură pentru a nu se lipi perişoarele de fundul oalei și se fierb la foc mic aproximativ 20 minute.

Știm că perișoarele sunt fierte atunci când se ridică la suprafață. După 20 de minute se adaugă pasta de tomate, roşiile, sarea, borşul şi verdeaţa tocată mărunt. Se lasă totul la fiert încă 5 minute. Se stinge focul și se drege ciorba cu 4 gălbenușuri frecate cu 400 ml de smântână.

Ciorba se servește fiebinte. În farfurie presărăm și câteva frunze de leuștean și pătrunjel tocate.

Poftă bună!

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce face Jojo - Cătălina Grama atunci când vrea să îl împace pe Paul Ipate
×
Could not play video.
There was a problem trying to load the video.
Error code: html5_video:4
9.8 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Horoscop zilei. Fecioarele iau decizii importante în dragoste, iar Scorpionii privesc altfel emoțiile
Pomii fructiferi care trebuie tăiaţi la început de aprilie pentru roade îmbelşugate. Vor rodi până...
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din...
Ilie Bolojan a promulgat legea care va fi aplaudată de toţi românii. Intră în vigoare...
Punem pariu că nu o recunoști! Astăzi este una dintre cele mai cunoscute femei din...
Alexia Eram și iubitul ei, în ipostaze incendiare într-un club de fițe din București. Cum...
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Înșală orice bărbat care se află într-o relație sau nu, conform Cristinei Șișcanu? "Așa și...
Horoscop Pesti maine 4 Aprilie 2025
Horoscop Pesti maine 3 Aprilie 2025
Cum arată și cu ce se ocupă fiica lui Robert Turcescu: “Fiica mea cea mare...
Ultimul mesaj public al lui Val Kilmer, actorul din Batman care a decedat la vârsta...
Reglementare UE: Multe dintre alimentele consumate mai ales de copii vor dispărea de pe piață
Îți amorțesc mâinile? Ce afecțiuni pot ascunde, potrivit medicilor
El este Albert, ursul polar de 680 de kg. De ce nu atacă oamenii?
„Am călcat peste morți ca să ajungem la cei vii” Mărturii șocante din infernul de...
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *