Sarmalele reprezintă unul dintre cele mai iubite și populare preparate tradiționale din bucătăria românească. Aceste rulouri de carne și orez, învelite în frunze de varză sau de viță de vie, au un gust desăvârșit și reprezintă un adevărat simbol al ospitalității și al mesei îmbelșugate. Însă, atunci când pregătim sarmalele, există un secret bine păstrat și adesea neglijat, care face diferența între o simplă rețetă și cele mai bune sarmale.
Ce ingrediente se pune în sarmale
Ingrediente
- 600 grame carne tocată amestec porc și vită
- 150 grame orez cu bob rotund
- o ceapă mare
- 1 morcov
- 1 ardei roșu
- 200 mililitri suc de roșii
- sare/piper/boia afumată după gust
- 1 lingură cimbru uscat
- 1 lingură mărar proaspăt
- 2-3 crenguțe de cimbru ci mărar uscat
- frunze de varză murată
- șuncă afumată, cârnați sau orice altă afumătură
Vezi și De ce să pui două linguri de smântână în apa în care fierbi sarmalele. Trucul secret al bucătarilor, îl vei folosi mereu
Cum se prepară
- Taie slănina afumată în cubulețe mici și prăjește-le într-o tigaie. În untura lăsată de slănina, prăjește ceapa tăiată mărunt, pentru câteva minute. Când ceapa s-a înmuiat, adaugă orezul bine spălat, și călește-l pentru câteva minute.
- Curăță și toacă mărunt ardeiul gras. Morcovul se rade pe răzătoarea mare.
- Compoziția de orez, șuncă afumată și ceapă se lasă la răcorit, apoi se amestecă cu carnea tocată și legumele, se condimentează cu sare, piper și condimente și se adaugă 200 ml suc de roșii. Se amestecă bine toate ingredientele si cu aceasta compoziție se umple foile de varza murată.
- Unge oala bine cu o bucată de slănină afumată, pune pe fundul oalei un strat de varză tocată și bucăți de afumătură, apoi așază sarmalele în straturi. Printre sarmale pune bucățele de slană afumată, crenguțe de cimbru și mărar uscat.
- Peste sarmale presară un praf de boia afumată și acoperă cu un strat de varză murată tocată și câteva bucățele de slană afumată. Toarnă o cană de apă, acoperă oala cu un capac și apoi se dă la cuptorul preîncălzit la 170 de grade, pentru aproximativ 2-3 ore.
- Scoate o sărmăluță și verifică dacă e bine fiartă. În cazul în care foile de varză încă nu sunt fierte, mai lasă sarmalele la fiert pentru încă 30 de minute.
Toamna aduce cu ea o explozie de arome și culori, iar dovleacul este, fără îndoială, unul dintre ingredientele vedetă ale sezonului. Cu gustul său dulce…
Toamna aduce cu sine o paletă de culori calde și bogate, dar și arome care ne îmbie simțurile și ne încălzesc sufletul. Fructele de sezon,…
Sfaturi utile pentru prepararea sarmalelor
- Clătește frunzele de varză murată sub jet de apă pentru a le îndepărta excesul de sare și a le revigora. În cazul în care sunt prea sărate, poți să le opărești rapid în apă clocotită și apoi să le clătești bine în apă rece.
- Îndepărtează cotoarele și nervurile frunzelor de varză.
- Folosește amestec de carne tocată în proporție de 70% carne de porc/ 30% carne de vită.
- Nu pune ouă în compoziția de sarmale, deoarece o vor întări.
- Călește ceapa și orezul înainte să le adaugi în amestecul de carne.
- Unge vasul, în care fierbi sarmalele, cu slană afumată. De asemenea, pune în compoziția de carne bucăți mici de slană sau de carne afumată. Sarmalele vor avea un gust deosebit.
- Pentru fierberea sarmalelor cel mai bine este să folosești un vas de fontă sau de lut. Acestea mențin și distribuie căldura uniform, pe toată suprafața vasului.
- Cu cât fierb mai mult timp, sarmalele vor fi aromate. Asigură-te că au suficient lichid și fierbe-le la foc mic.
- În loc de apă, la fierbere, folosește un amestec de zeamă de varză murată, diluată cu apă.
Vezi și Câte zile se pot ține sarmalele în frigider, de fapt. Multe persoane fac greșeala
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!