Sarmalele reprezintă unul dintre preparatele tradiționale românești care nu lipsesc de pe mesele de sărbători. Ne putem bucura însă de aroma lor și fără o ocazie anume și chiar și în post, dacă alegem o variantă fără carne. Există numeroase rețete de sarmale de post, însă pentru a ieși ca la carte, trebuie să folosești un anumit ingredient.
A început Postul Crăciunului, iar până pe 25 decembrie, creștinii practicanți nu mai pot consuma carne sau alte produse de origine animală. Deși unele mâncăruri nu pot fi adaptate pentru a fi consumate în post, în cazul sarmalelor lucrurile stau diferit. Există numeroase rețete de sarmale de post, care mai de care mai aromate și mai sățioase.
Gospodinele prepară cel mai adesea sarmale de post înlocuind carnea cu ciuperci. Există numeroase variante și rețete, însă secretul celor mai bune sarmale fără carne constă într-un ingredient aparte: bulgur. Această cereală obținută din grâu se folosește foarte mult în bucătăria orientală și nu este de mirare că poate fi folosită la sarmale, acestea venind în bucătăria românească pe filieră orientală.
De asemenea, pentru că nu conțin carne, trebuie adăugată în sarmalele de post o sursă de grăsime vegetală, care să le facă sățioase. Folosește o mână de sâmburi de nucă sau de dovleac atunci când prepari compoziția pentru sarmale și vei fi uimit de rezultat.
Pentru început, va trebui să te ocupi de bulgur. Pune apă fiartă peste el, acoperă cu un capac și lasă bulgurul la înmuiat timp de 10-15 minute. Între timp, alege foile de varză pe care le vei folosi la sarmale. Sunt ideale foile subțiri, cărora le îndepărtezi cotorul.
Ceapa se curăță și se toacă mărunt, după care se pune la călit în câteva linguri de ulei. Se asezonează cu sare și piper, boia, cimbru și se lasă pe foc până când s-a călit. Se adaugă bulgurul care s-a hidratat, mărarul tocat și se mai lasă pe foc 1-2 minute, atfel încât aromele să se combine. După ce se oprește focul, se adaugă sâmburii de nucă sau de dovleac măcinați și se amestecă bine.
Compoziția se lasă câteva minute să se răcorească, după care se pot pregăti sarmalele. Pune câte o lingură de compoziție pe fiecare foaie de varză și rulează strâns, având grijă să sigilezi capetele. Pune sarmalele într-o oală de lut sau o cratiță cu fund dublu. Deasupra adaugă câteva frunze de varză murată. Toarnă bulionul și pune sarmalele la fiert.
Acestea trebuie să stea pe foc în jur de o oră, dar se pot pregăti și la cuptor. La nevoie, se mai adaugă apă, astfel încât sarmalele să fie acoperite în permanență de lichid. Sarmalele de post pot fi servite cu pâine sau mămăligă și ardei iute.