Cartofii la cuptor sunt mâncarea perfectă de toamnă/iarnă, mai ales atunci când sunt serviți cu toppingul preferat. Însă, folosirea cuptorului pentru a coace un cartof nu numai că necesită mult timp, dar este și costisitoare, deoarece cuptorul este cel mai scump aparat electrocasnic de utilizat. Pe de altă parte, cuptorul cu microunde, care este cel mai ieftin aparat de utilizat nu face cartofii crocanți.
O utilizatoare TikTok a împărtășit rețeta ei de a face cartofi în aparat de prăjit în aer (airfryer). Aceasta nu numai că reduce timpul, dar este și unul dintre aparatele mai ieftine de utilizat, potrivit express.co.uk.
„Dacă nu vă prăjiți deja cartofii într-un airfryer, atunci pierdeți crusta crocantă și interiorul cremos și pufos! Este mai rapid și mult mai ieftin din punct de vedere energetic decât un cuptor convențional. Prânzul sau cina perfectă pentru serile mai reci”, spune ea.
Pentru început, Nisha a luat un cartof alb mare și -a străpuns coaja de câteva ori cu ajutorul unui cuțit. Puteți folosi și o furculiță pentru a face acest lucru, dacă preferați. Ea a stropit apoi ulei de măsline peste cartofi și a presărat o cantitate mare de sare de mare deasupra. Cartoful a fost apoi așezat în coș. Temperatura a fost setată la 190 de grade Celsius și a fost aleasă setarea de prăjire – nu de prăjire la aer.
Nisha a lăsat cartoful în interiorul friteuzei cu aer timp de 45 de minute și „a ieșit frumos de fiecare dată – mult mai ieftin și mai rapid! De obicei, poate dura o oră, sau o oră și jumătate pentru a coace un cartof în cuptor”, mai spune ea.
Potrivit lui chef Hadad cea mai bună metodă este ca înainte să pui cartofii la prăjit să îi pui în apă care fierbe timp de trei minute. Apoi scoate-i și lasă-i timp de zece minute în apă foarte rece. Scoate-i pe un prosop de bucătărie pentru ca apa să fie absorbită de acesta. Ulterior pune-i în ulei încins. Blanșarea cartofilor (n.r. fierberea lor) ajută la scoaterea umidității din cartofi, astfel devenind foarte crocanți și aromați când sunt prăjiți.
„Dacă nu vreți să vă chinuiți cu decojirea cartofilor fierți în coajă, un truc simplu este să îi crestați de jur-împrejur la jumătate când sunt încă cruzi. După ce au fiert și i-ați scurs, lăsați-i un pic să se răcească și apoi prindeți fiecare cartof de ambele capete, trăgând ușor. Coaja se va îndepărta dintr-o bucată pe fiecare parte”, a dezvăluit Chef Hadad.