Papanașii sunt un desert delicios și apreciat în bucătăria românească. Gustul lor dulce și textura lor pufoasă fac din papanași o alegere minunată pentru a răsfăța papilele gustative.
Dacă îți plac papanașii, îi poți încerca în variantele lor tradiționale sau să încerci rețete moderne și inovatoare care adaugă diferite ingrediente sau arome. De exemplu, unii adaugă stafide sau esență de vanilie în aluat, iar alții înlocuiesc dulceața de fructe cu gemuri sau sosuri de ciocolată.
În zona Ardealului, papanașii se fierb și se servesc cu sos de smântână cu pesmet prăjit în unt. În zona Moldovei, cât și în alte regiuni ale țării, papanașii se prăjesc și se consumă cu dulceață de afine cu sos de smântână. În rândurile următoare îți arătăm cum să prepari papanași pufoși la tine acasă.
Cum se prepară aluatul pentru papanași pufoși?
Găluștele de papanași sunt preparate dintr-un aluat format din brânză de vaci, ouă și făină. Aluatul este format în găluște rotunde, care sunt apoi prăjite în ulei până când devin aurii și crocante la exterior, în timp ce rămân moi și pufoase în interior. Un secret esențial pentru aluatul de papanași este să nu adaugi zahăr, pentru că zahărul înmoaie compoziția de aluat și se va împrăștia la prăjire. În plus, sosul de smântână cu dulceața de afine sunt suficient de dulci, așa că nu este nevoie să adaugi calorii inutile în aluat.
Toamna aduce cu ea o explozie de arome și culori, iar dovleacul este, fără îndoială, unul dintre ingredientele vedetă ale sezonului. Cu gustul său dulce…
Toamna aduce cu sine o paletă de culori calde și bogate, dar și arome care ne îmbie simțurile și ne încălzesc sufletul. Fructele de sezon,…
Un alt secret, pentru a obține papanași pufoși, este alegerea brânzei proaspete: aceasta trebuie să fie grasă și bine stoarsă de zer, să fie sub formă de bulgărași.
Rețeta de Papanași pufoși cu sos de smântână și dulceață de afine
Papanașii sunt o delicioasă și populară specialitate tradițională din bucătăria românească. Aceștia sunt niște găluște dulci și pufoase, prăjite și servite cu smântână și dulceață de fructe, în special de afine.
Vezi și La ce temperatură se coace plăcinta congelată. Detaliul pe care trebuie să-l știi pentru a ieși perfectă
Ingrediente pentru papanași:
- 500 grame brânză de vaci grasă (bine scursă)
- 250 grame făină
- 1/2 plic praf de copt
- 2 ouă
- 1 praf de sare
- 1 linguriță coajă de lămâie (opțional)
- 500 mililitri ulei pentru prăjit
Ingrediente pentru servire:
- Smântână
- Dulceață de afine sau alte fructe de pădure
Preparare:
- Într-un bol mare, amestecă brânza de vaci scursă, ouăle, sarea și coaja de lămâie. Amestecă bine până obții o compoziție omogenă.
- Cerne făina într-un castron apoi amestecă cu o lingură rasă de praf de copt.
- Transferă făina în bolul cu amestecul cu brânză de vaci. Amestecă ingredientele, până ce se formează un aluat moale, ușor lipicios. Nu frământa aluatul prea mult, pentru a nu se întări.
- Acoperă aluatul cu folie alimentară și pune-l la frigider pentru 30 de minute.
- Ia porții mici de aluat și formează găluște rotunde, cu diametrul de aproximativ 5-6 cm. Poți uda mâinile cu apă pentru a ușura modelarea găluștelor, deoarece aluatul este lipicios.
- Într-o tigaie adâncă, încinge ulei suficient pentru a prăji papanașii. Asigură-te că uleiul este încins la temperatura potrivită, astfel încât găluștele să se rumenească uniform și să nu absoarbă prea mult ulei.
- Prăjește papanașii în uleiul încins până când devin aurii pe ambele părți. Poți prăji câteva găluște odată, asigurându-te că nu supraaglomerezi tigaia.
- Scoate papanașii prăjiți pe un șervețel absorbant pentru a îndepărta excesul de ulei.
- Servește papanașii calzi, alături de smântână și dulceață de afine sau alte fructe de pădure. Poți adăuga smântână și dulceață în interiorul găluștelor sau le poți adăuga deasupra acestora.
Vezi și Papanași fierți cu brânză dulce de vaci și pesmet dulce. Fără făină și fără drojdie, rețeta simplă și delicioasă
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!