Secretul celor mai gustoase ghebe la borcan. Ce să adaugi peste ele ca să reziste la iarnă, nu se vor strica deloc

Ce trebuie să faci cu ciupercile înainte de a le pune la murat

Scris de: Daoud Andra

24 Sep. 2023

Secretul celor mai gustoase ghebe la borcan. Ce să adaugi peste ele ca să reziste la iarnă, nu se vor strica deloc

Ghebele sunt unele dintre cele mai apreciate ciuperci comestibile. Acestea pot fi gătite în diverse moduri, dar pot fi puse și la borcan, pentru iarnă. Cum faci ghebe la borcan, pas cu pas, și care este ingredientul care le ajută să se păstreze în stare excelentă pe tot parcursul anului.

Cum pregătești ghebele pentru a fi puse la murat

Alături de hribi, ghebele sunt foarte apreciate pentru gustul și calitățile lor nutriționale. Acestea pot fi gătite în diverse moduri, dar pot fi puse și la murat, pentru iarnă. Atât ghebele cât și alte tipuri de ciuperci trebuie să fie culese dintr-un loc sigur sau să provină de la o sursă de încredere.

Pentru a ști dacă ghebele sunt bune, rupeți codița uneia dintre ciuperci. Aceasta ar trebui să fie albă în interior și să nu oxideze imediat. Dacă ghebele sunt bune, puteți trece la pasul următor. Acestea se spală foarte bine în apă rece, pentru a îndepărta pământul și nisipul de pe ele.

Citește și: Rețeta secretă de conopidă murată la borcan. Ingredientul care o colorează frumos și îi dă un gust aparte

Codițele ghebelor se curăță prin răzuire, cu lama unui cuțit. Înainte de a fi puse în borcane, ghebele trebuie să fie fierte. Aceste ciuperci conțin o substanță cu o consistență de mucus care nu se îndepărtează decât prin fierbere în apă cu sare, timp de 30 de minute.

Cea mai simplă rețetă de ghebe la borcan

După ce au fost fierte timp de o jumătate de oră, ghebele se scurg foarte bine de apă. Pentru a le pune la murat, mai ai nevoie de:

  • sare grunjoasă
  • 4-5 cepe
  • zahăr
  • oțet alb
  • foi de dafin
  • boabe de muștar
  • boabe de piper

Citește și: Pepene murat la borcan pentru iarnă, o bunătate de rețetă de îți lasă gura apă. Sunt absolut delicioși

În funcție de cantitatea de ghebe pe care o avem, vom pregăti și soluția de oțet pe care o vom pune în borcane. La un litru de apă vom folosi 500 ml oțet, 100 g zahăr și 50 g sare. Toate ingredientele se pun într-un vas pe foc și se aduc la punctul de fierbere, astfel încât zahărul și sarea să se topească.

Se oprește focul imediat, pentru că nu vrem ca oțetul să se evapore. Ghebele fierte și scurse de apă se pun în borcane sterilizate și se adaugă peste ele: rondele de ceapă, boabe de muștar și de piper și o foaie de dafin.

Ceapa este ingredientul care dă savoare ghebelor la borcan și le ajută să se păstreze bine până anul următor. Se toarnă soluția de oțet în borcane, așa încât acestea să se umple. Se închid borcanele ermetic și se lasă la răcit, după care se depozitează într-un loc uscat și răcoros.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *