Secretul celor mai pufoase alivenci. Ce pun gospodinele din Bucovina ca să iasă gustoase și fragede

Simplu și delicios!

Scris de: Oana Matei

13 Sep. 2023

Secretul celor mai pufoase alivenci. Ce pun gospodinele din Bucovina ca să iasă gustoase și fragede

Secretul celor mai pufoase alivenci. Alivanca este un desert tradițional din zonele Moldovei și Bucovinei, iar brânza este ingredientul principal. În funcție de zone, rețetele de alivancă diferă în ceea ce privește tipul de brânză folosită. În Bucovina de Nord, alivanca este făcută cu brânză sărată, ceea ce îi conferă acestora un gust aparte. În Moldova, în special în zona de Sud, brânza folosită în alivancă este în general dulce, dar există zone în care se folosește un amestec de brânză dulce și cea sărată. Astfel, gustul și textura alivencii pot varia în funcție de regiune.

Secretul celor mai pufoase alivenci. Rețeta cu brânză dulce ca în Bucovina

Dacă sunteți în căutarea unei prăjituri tradiționale, alivanca este cu siguranță un desert pe care trebuie să-l încercați. Pe lângă brânză, alte ingrediente folosite în rețeta de alivancă mai sunt ouă, mălai, smântână, unt sau ulei. Pe alocuri, pot fi adăugate ingrediente suplimentare, precum stafide, nuci sau chiar fructe. Prepararea acestui delicios desert este foarte simplă, iată cum se face:

Ingrediente

  • 400 grame brânză dulce de vaci
  • 400 mililitri lapte
  • 300 grame smântână ( 100 grame pentru compoziție, 200 grame pentru sos )
  • 100 grame mălai
  • 50 grame făină
  • 50 grame făină
  • 100 grame griș
  • 4 gălbenușuri
  • 4 albușuri
  • 50 grame unt
  • 50 grame zahăr
  • 50 grame zahăr vanilat
  • coajă rasă de lămâie
  • o lingură de zahăr pudră ( pentru sos)
  • un praf sare

Preparare:

  • Într-un bol mai mare se amestecă mălaiul cu grișul, făina și cu un praf de sare.
  • Într-o oală se pune laptele la fiert.
  • Separat, se bat albușurile cu zahăr, până se formează o spumă tare, ca la bezea.
  • Peste amestecul din bol se toarnă laptele fierbinte și se amestecă bine. Se lasă la răcorit, apoi se încorporează, pe rând, gălbenușurile, untul topit la temperatura camerei, brânza, coaja de lămâie și zahărul vanilat, 100 grame de smântână, iar la sfârșit, albușurile bătute spumă tare, amestecând ușor, de jos în sus.

Vezi și Cum trebuie să fie untul ca să-ți iasă cele mai bune deserturi. Greșeala care îți poate strica prăjitura

  • Se toarnă compoziția într-o tavă de aprox. 20×30 cm, unsă cu unt și tapetată cu făină. Se dă tava în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru 10 minute, apoi pentru 30-35 de minute la 160 de grade. Cu ajutorul unei scobitori, se probează dacă plăcinta este coaptă: dacă iese curată din aluat, poți scoate alivanca din cuptor.
  • Alivencile se servesc cu smântână frecată cu zahăr pudră.

Vezi și Ce să adaugi peste plăcinta cu mere la final. Ingredientul secret, dezvăluit de chef Florin Dumitrescu

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *