Clătitele se numără printre deserturile iubite atât de cei mici, cât și de cei mari. Sunt ieftine și ușor de făcut și ne putem bucura de savoarea lor în orice perioadă a anului. Cum faci cele mai pufoase clătite de post? Iată cu ce poți înlocui laptele și ouăle!
Chiar dacă suntem în Postul Paștelui, ne putem bucura în continuare de anumite deserturi, dacă adaptăm rețeta. Clătitele se numără printre preparatele dulci ușor de făcut atât în varianta de dulce, cât și în varianta de post, iar dacă ții cont de câteva trucuri, vor ieși pufoase și aerate de fiecare dată.
Pentru a prepara clătite de post, trebuie să renunți la ouăle din compoziție, precum și la lapte. Poți folosi, în schimb, diverse alte ingrediente pentru a le da o aromă aparte.
Ingrediente:
Într-un bol, se amestecă apa minerală, uleiul de cocos, făina, un praf de sare și zahărul vanilat sau esența. Se poate folosi telul sau mixerul, pentru ca aluatul să fie omogen și să nu aibă cocoloașe. Se lasă aluatul timp de o jumătate de oră la frigider, după care se pot coace clătitele.
Într-o tigaie încinsă, unsă cu puțin ulei, se pune câte un polonic de compoziție și se înclină tigaia, astfel încât aluatul să fie distribuit uniform. Se rumeșete fiecare clătită pe ambele părți timp de câteva minute.
După ce sunt gata, clătitele se pun pe o farfurie. Trucul pentru a se păstra pufoase și moi cât mai mult timp este ca, după ce pui o clătită fierbinte deasupra, să întorci stratul de clătite, astfel încât ultima să fie jos. În acest fel, se va face condens, iar clătita va rămâne moale și pufoasă. Se repetă procedeul după fiecare clătită adăugată.
Clătitele de post pot fi servite cu miere, cu dulceață, gem sau alte creme tartinabile de post. De asemenea, se pot prepara și în varianta simplă, fără arome, pentru a fi servite alături de umpluturi sărate. În acest caz, vom renunța la vanilie și la coaja de citrice din aluat, iar în loc de ulei de cocos, vom folosi ulei de floarea soarelui. Clătitele simple pot fi umplute cu spanac, cu ciuperci, cu tofu sau cu alte creme vegetale, în perioadele de post. Când nu este post, clătitele sărate pot fi servite cu cremă de brânză.